Вівторок, 19 Березня, 2024

Франківці створили додаток, через який можна побачити історію міста

Сьогодні сучасні новітні технології та невпинний прогрес в IT-сфері вже стали невід’ємною частиною нашого життя. І одним з таких яскравих прикладів зараз є опанування доповненої реальності.
Існують твердження, що ця технологія в найближчому майбутньому стане наступним поколінням інтерфейсів, які зможуть допомогти людям взаємодіяти з фізичним світом, інформує Frankivsk-future з посиланням на Бліц-інфо.
«Познайомитись» ближче з можливостями новітньої технології, побачити на власні очі, як це працюю відтепер можуть і прогресивні люди міста Івано-Франківськ. Адже в обласному центрі запустили спільний соціальний проект компаній Devlight та WOOO Agency, який за допомогою доповненої реальності покликаний розповісти всім бажаючим історію рідного міста. До соціального проекту також приєдналися знаний в Івано-Франківську пластун та журналіст Тарас Зень, який надав унікальний контент, а також команди Paperivka і Amigo Production.
Так, за допомогою віртуальної реальності, іванофранківці тепер можуть побачити, як виглядала «стометрівка» в 60-их роках або ж подивитися на відкриття кінотеатру «Космос». Єдине, що для цього потрібно – це завантажити додаток через qr-код після чого навести його на зображення. Ось і всі хитрощі.
Проте тут є свій нюанс – цю технологію підтримують тільки останні моделі смартфонів, які оснащені ArCore та ArKit.
До слова, знайти по місту «живі» зображення і відкрити для себе минуле Івано-Франківська містяни можуть в закладах та на вулицях в центральній частині обласного центру. Карту з відповідними точками містить додаток Stanyslaviv.
То що ж таке доповнена реальність або AR-технології та як вони працюють? Це саме ті технології сьогодення, що дозволяють змінити наше сприйняття навколишнього світу.
Доповнена реальність може допомогти людям в повсякденному житті. Вона має неабиякий потенціал, адже може переносити певні елементи з віртуального у реальний світ і, водночас, доповнити те, що людина може бачити і чути, а ще – відчувати. 

То що собою являє доповнена реальність? 

Доповнена реальність (з англійської augmented reality або AR) – це унікальна можливість доповнити фізичний світ за допомогою цифрових даних. Останні якраз забезпечують комп’ютерні пристрої, а це – смартфони, планшети, окуляри AR. І все це відбувається в реальному часі, тут і тепер.
Відмінність доповненої реальності з віртуальною (Virtual Reality) у тому, що перша середовище навколо людини тільки доповнює певними елементами. Це може бути графіка, різного роду звуки тощо. А вже за допомогою віртуальної реальності людина «переходить» в уявний, вигаданий світ.

Де можна застосувати доповнену реальність?

Послуговуватись AR технології можна практично в усіх сферах реального життя людини. Приміром, в галузі освіти, медицини, авіації, туризмі, дизайні, маркетингу, шопінгу і, звісно ж, в іграх.
Скажімо, доповнена реальність в освіті може вагомо вплинути на процес навчання, зацікавити школярів до нових знань. Як приклад сказаному – мобільний додаток, що «оживляє» підручники, розроблений прикарпатськими студентами спільно з викладачами.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.