Вівторок, 19 Березня, 2024

Франківські студенти-програмісти перемогли у Всеукраїнській олімпіаді з робототехніки

Івано-франківські студенти-програмісти вже третій рік поспіль перемагають у Всеукраїнській олімпіаді з навчальної дисципліни “Робототехніка”, який приймала Одеська національна академія харчових технологій.

Цього року за першість у заході під назвою «Odesa RoboRace Grand Prix 2019» змагалось понад 60 студентів з різних регіонів України. Від Прикарпатського національного університету на Всеукраїнській  предметній олімпіаді виступила команда студентів групи ПІ-4 напряму підготовки «Програмна інженерія» – Іван Нижник, Олег Риснюк, Назар Сав’як та Владислав Тимощук та студент групи ІПЗ-3 спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» Сергій Хортюк. Тренером та керівником команди обрали  завідувача кафедри інформаційних технологій, кандидата технічних наук, доцента Миколу Козленка. Про це Frankivsk-future розповіли в прес-службі ПНУ.

Програма ІІ етапу олімпіади складалась із 2 турів. Перший – теоретичний, тож кожен із учасників мав пройти тестові завдання із 5-ти дисциплін: робототехніка, електроніка, програмування, теорія керування, історія робототехніки, а також розв’язати задачі з навігацiї мобільних роботів, розрахунку параметрів систем керування, проектування i обчислення параметрiв електронних схем та створення iнтелектуальних алгоритмів поведiнки роботів.

Другий тур – практичний. На цьому етапі змагань команди-учасники повинні були побудувати діючу модель автономного робота-автомобіля (self-driving car) у масштабі 1:10-1:18, який мав без жодного втручання людини автоматично за допомогою сенсорів та відеокамер розпізнати дорожню обстановку і перешкоди та визначити правильну траєкторію руху і якомога швидше перетнути фінішну пряму.  

Одне коло траси – це понад 100 метрів із прямими ділянками, різкими поворотами, підйомами та спусками. До слова,  як зазначають самі організатори, дана траса є найбільшою у Європі для роборейсу у закритому приміщенні.

Згідно регламенту Roborace асоціації робототехніки в Україні переможцем стала та команда, робот якої подолав встановлену кількість кіл першим. А це – 10 кіл. Так, подолати більш ніж кілометрову дистанцію найкращий робот спромігся майже за 5 хвилин. На прямих ділянках траси швидкість робота-машини досягала 10-15 метрів на секунду.

Відзначимо, що для участі у практичному турі, змайстрована студентами робототехніка пройшла жорсткі кваліфікаційні випробування. Зокрема, наявність габаритних вогнiв, стабільне автономне проходження траси, працездатнiсть систем уникнення зiткнень, дотримання iнших обов’язкових вимог.

По завершенню випробувань до півфінальних заїздів було допущено 15 команд. Пізніше відібрали 6 фіналістів, в числі яких команда студентів Прикарпатського нацуніверситету. 

За підсумками фінальних змагань Всеукраїнської олімпіади Івано-франківські студенти-програмісти впевнено здобули перемогу. Представник команди Владислав Тимощук отримав Дипломом I ступеня. Також відзначили Подякою і керівника команди – кандидата технічних наук, доцента Миколу Козленка. 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.