Четвер, 28 Березня, 2024

В Івано-Франківську відкрили першу IoT лабораторію

В Івано-Франківську відбулося відкриття першої IoT-лабораторії. Остання функціонуватиме на базі Університету Короля Данила.

Новостворений проект покликаний навчити студентів програмуванню, збільшити чисельність і, зокрема, якість у освітніх заходах в даному напрямку, а також розкручувати інформаційні технології, розвивати і формувати стартапи серед студентів. Про це інформує Frankivsk-future з посиланням на Бріз.

Окрім студентів, тут  матимуть змогу навчатись також школярі та інші охочі. Дана лабораторія дозволить зреалізувати різного роду проекти.

Розробники такого проекту – Університет ім. Короля Данила, а також Івано-Франківський ІТ Кластер (“ІТ Cluster”). Крім того ця хороша ініціатива отримала підтримку серед місцевих ІТ-компаній.

За словами менеджера факультету інноваційних технологій Василя Боднарука, ІоТ є частинкою ІТ. Проте тут будуть створювати не програми для комп’ютера, а працюватимуть із самим залізом. В самому Івано-Франківську даний напрямок не є досить поширеним. Проте ініціатори сподіваються, що вже невдовзі число компаній тільки збільшуватиметься, оскільки на таких спеціалістів є запит і потреби.

У свою чергу  керівник Івано-Франківської філії компанії “Soft Serve” Любомир Ходак під час виступу зауважив, що такого роду рабораторія в місті є поки що єдиною. І перевага її в тому, що покликана сприяти у  розвитку бізнесу, а для дітей – отримувати гідну освіту. Розробники проекту хочуть, щоб Івано-Франківськ міг достойно конкурувати глобально.

ІоТ лабораторія має допомогти у втіленні навчальних програм для шкіл. 

На даний час, щоб заінтересувати учнів до програмування,  тут уже створили проект “Robo Sprint”.

Десять шкіл Прикарпаття отримали механічні машинки із мікропроцесорами управління, які дозволяють керувати пристроєм без людини. Завдання для учнів – написати програму, яка дозволить автомобілю рухатись швидше.

Уже за тиждень лабораторія проведе змагання.

За словами доцента кафедри інформаційної техніки і програмування Сергія Ващишака, це дозволить освоїти базові засади програмування і робототехніки на досить простій основі в бюджетному варіанті. Більше того, ознайомитися із даними курсами, які викладають в університеті учні зможуть у  школах.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.