П’ятниця, 29 Березня, 2024

Жителі Франківська створили додаток, що допомагає знайти та віддати речі

Новий додаток у Play Market під назвою Clewo не тільки допоможе віддати непотрібні вам речі, таким чином позбавивши їх від участі опинитись у смітнику, але й знайти та забрати те, що точно знадобиться у господарстві, пише frankivsk-future.com.ua.

Як все починалось

Автор ідеї  – франківчанин Єгор Куц – зізнається, що ідея такої програми виникла у нього ще декілька років тому. Він працював, на той час, у харківській компанії в ІТ-сфері. Компанія проводила серед співробітників конкурс на кращі ідеї. Кожен працівник мав запропонувати щось своє.  По дорозі на роботу Єгор побачив пункт, де приймалась вторинна сировина. Поруч із ним, просто неба, лежали пусті скляні та пластикові бутлі. Зовсім нікому не потрібні.

Саме тоді і виникла така незвична ідея – надати людям можливість робити світлини з непотрібними речами, зазначати їх місце розташування – та й все. Ті, кого б зацікавив даний мотлох, власноруч би приїхали та забрали його на переробку чи використали його у іншій спосіб.

Обдумавши майбутній проект, Єгор подав її на конкурс та, на своє здивування, виграв. Посів перше місце. Разом із колегою він почав набирати людей до команди, яка б зайнялась реалізацією цього задуму.

Назву для додатку шукали дуже довго. Наприкінці вирішили просто поєднати між собою два англійських слова – clear та world.  Так з’явилась назва Clewo – чистий світ.  Всі розробники, на той час, працювали разом, у одній компанії, яка займалась створенням сайтів. Тож досвід у розробці був. Для початку вирішили розділити додаток на дві, відокремлені одна від одної, функції. Одна відповідає за розміщення оголошень людей, які займаються сортуванням вторсировини та, наприклад, хочуть його віддати. Друга – це детальна мапа з відображеними пунктами прийому вторинної сировини. Можна побачити найближчий до себе пункт та дізнатись години його роботи. Але, у процесі розробки, функціонал додатку переріс у щось значно більше.  Умовно кажучи, утворилась платформа, де люди виставляють старі або непотрібні речі, а інші люди їх забирають. Траплялись і цікаві та незвичні  оголошення. Наприклад, одна особа оголосила про прийом старих та зламаних парасольок. Ще в одному випадку йшлося про збір будь-яких  чорно-білих фотографій.

Із самого початку Clewo був соціальним проектом. Уся команда працювала без зарплатні – усі завдання по реалізації додатку робились у вільний час – часто після роботи, дехто робив вночі. За цей час, при переведенні додатку на платну основу, можна було заробити чималі гроші. Хоча думки про часткову монетизацію Clewo присутні. Щомісяця, з власної кишені, хлопці оплачують сервер та решту витрат на підтримку додатку. Але в планах це лише додаткова можливість. Основну частину, у вигляді оголошень на кшталт «віддам та заберу», хлопці планують залишити безкоштовною. Одного разу розробники виставились на платформі української краудфандингової компанії Na-Starte.  Тоді було зібрано біля 40 тисяч гривень. Це допомогло, на той час, вийти в нуль.

Чого чекати від додатку

2

Єгор , разом з колегами, часто аналізує статистику, яку веде додаток. За цими даними Івано-Франківськ є одним з найбільш активних міст в додатку. Саме у Франківську найчастіше додають у базу даних додатку нові пункти прийому вторинної сировини та дають оголошення.

Найближчим часом розробники планують введення функції чату у додаток. За його допомогою можна буде напряму домовитись між собою, як і де забрати чи передати речі.  На даний момент у додатку працює вісім категорій об’єктів, але перелік постійно оновлюється. Це, наприклад: скло, метал, пластик, дерево та електроніка тощо. Додаток доступний у Play Market.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.