Вівторок, 19 Березня, 2024

Франківці просять підтримати петицію, щоб врятувати від руйнації пам’ятку архітектури

В обласному центрі Івано-Франківська небайдужі містяни провели вуличну акцію, щоб зберегти і не допустити руйнації  пам’ятки архітектури.

Цим активісти хотіли звернути увагу  жителів міста до проблем, пов’язаних із збереженням культурних та історичних пам’яток міста, а також закликати їх активніше долучатись до збору підписів електронної петиції до влади стосовно неналежного утримання власниками пам’яток архітектури місцевого значення. Про це повідомляє Frankivsk-future з посиланням на Галицький Кореспондент.

Проходила акція в центральній частині міста – по вулиці Січових Стрільців, 24, – поруч із пам’ятником В’ячеславу Чорноволу.  Місце проведення обрали невипадково, адже, розташований тут будинок, вже давно дістав тріщини, проте цим досі ніхто не займається.

Варто додати, що у цій будівлі свого часу знаходилось товариство «Руська бесіда».  Тут неодноразово був славетний письменник, вчений, він же – громадський і політичний діяч – Іван Франко. Також тут ступали ноги видатного українського композитора і хорового диригента, першого професора музики у Галичині, музично-громадського діяча та педагога Дениса Січинського. До речі, він є автором музики до пісні-маршу «Не пора», яка стала однією з найпопулярніших українських гімнів початку XX століття, покладена на слова Івана Франка. Побував тут і Антін Крушельницький – український письменник, літературний критик і літературознавець, педагог. В 1919 році був міністром освіти УНР. Написав біографічний нарис «Іван Франко», був редактором шкільних хрестоматій з української літератури (1919-1922 рр., Відень), видавцем-редактором громадсько-літературних журналів совєтофільського напрямку «Нові шляхи» (1929-1933 рр., Львів) і «Критика» (1933 р., також Львів).

Сьогодні ж по цьому будинку «розповзаються» глибокі тріщини, які скріпили лишень монтажною піною.

За словами керівника Івано-Франківського обласного осередку всеукраїнської кампанії «Пам’ять нації» Лева Давибіда, дана акція є символічною. Нею хотіли розповісти людям про створену петицію, щоб люди долучались, проголосувавши. Адже, щоб петицію розглянули, необхідно набрати 250 голосів за 90 днів.

Він наголосив, що в Івано-Франківську знаходиться 600 пам’яток архітектури і половина з них потребує реставрації.

Так, активісти пропонують місцевим чиновникам зініціювати перевірку щодо умов утримання будинку на Січових Стрільців, 24, а також інших архітектурних пам’яток Івано-Франківська, вжити заходів для того, щоб власники своєчасно виконували поточний і капремонт.

Окрім того вони вимагають, щоб посадовці доклали зусиль, щоб недобросовісних власників, які своїми навмисними діями чи бездіяльністю, завдали непоправної шкоди історичним будівлям міста, було притягнуто до відповідальності.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.