П’ятниця, 29 Березня, 2024

Старі під'їзди на вулицях Івано-Франківська: які таємниці вони приховують

На сьогоднішній день, майже усі під’їзди будинків в Івано-Франківську є добре захищеними. Франківчани різними способами намагаються захистити свої домівки: хтось підключається до домофона, хтось використовує відеодомофон, а інші продовжують користуватись старим, проте надійним методом захисту – магнітний код на дверях під’їзду. І це не повинно нас дивувати, адже ми живемо в час, коли злочинність і хуліганство є дуже поширеним явищем. Наприклад, один забіжить у під’їзд, щоб лампочку поцупити, інший обмалює стіни графіті, а тварини і наробити при дверях можуть.І деколи добре, що у під’їзд посторонні не можуть потрапити. Але для людей, які полюбляють старі будинки (мова йде про кам’яниці), побачити деякі під’їзди в Івано-Франківську буде надзвичайно цікаво. Адже більшість Івано-Франківських кам’яниць приховують щось особливе і цінне. Про це можна дізнатися від frankivsk-future.com, який посилається на Репортер

Неповторні проєкти

Сьогодні жителі Франківська здебільшого мешкають в різних районах міста. Більшість франківчан полюбляють тишину і спокій. Тому якщо вони працюють в середмісті, то надають перевагу тому аби жити в інших спокійніших районах. Хоча раніше так не було. Ще в минулому столітті люди вважали, що жити в будинках середмістя – це ознака престижності. Кожен будинок (кам’яниця) у місті Івано-Франківську (тоді ще Станиславів) мали дорогий вигляд, який повністю відповідав статусу своїх господарів. Дозволити собі таке житло могли тільки багатії і заможні міщани.

Багато кам’яниць збереглися до нашого часу і вони дуже милують око кожного франківчанина, який проходить повз ці старі будинки. Адже це не стандартні панельні будинки з простими дверима і вікнами, які подекуди можуть навіювати страх. Це справжні шедеври архітектури, де кожен дизайн неповторний. І вони прикрашають вулиці нашого міста своєю індивідуальністю. Крім того, особливу увагу слід звернути на під’їзди цих австрійських будинків. Саме під’їзди приховують у собі таємниці, про які ми з нетерпінням хочемо дізнатися. В ті роки, коли під’їзди тільки побудували, побачити їхню красу могли лише обрані люди. А тепер трошки по-іншому: якщо пощастить попасти в один із відкритих австрійських під’їздів, то можна буде розгледіти все на власні очі.

Велика різниться

Якщо говорити про те, чим австрійські під’їзди відрізняються від теперішніх, то варто багато чого згадати і підмітити. Зокрема, австрійські під’їзди є дуже індивідуальними спорудами. Тут важливо згадати те, що кожна кам’яниця була споруджена за своїм неповторним проєктом. Архітектори, які працювали над створенням цих проєктів дуже старанно продумали усе до найменших деталей. І першим, з чого помітна індивідуальність австрійських кам’яниць – це двері. Тим більше, тепер ми можемо побачити якими вони насправді були, але у відновленому вигляді. А це завдяки громадській ініціативі «Франківськ який треба берегти». Але за дверима старих кам’яниць чекає щось набагато цікавіше.

Про що розповідає підлога?

Якщо вам доводилось бути хоча б в одному із таких під’їздів, то ви, напевно, звертали увагу на незвичайну підлогу. В деяких кам’яницях на підлозі старими літерами позначали рік будівництва будинку або ж ініціали господарів. І плитка тут не проста: хтось у будівництві використовував кахельну плитку, а хтось вишукану мозаїку (терацо). Плитка терацо складається з цементу, мармуру, каміння і скла. З сукупності цих матеріалів виходить чудовий виріб (в даному випадку підлога). Цікаво, що терацо прийшло до нас ще з Венеції. Можна сказати, що це чудовий винахід від майстрів, які в правильний спосіб утилізували залишки матеріалів.

Для прикладу, одна з вищезгаданих підлог є в старому будинку, який знаходиться на вулиці Короля Данила, 1. Там унікальні візерунки, які супроводжуватимуть вас на кожному поверсі кам’яниці: кольорові квіти з зеленим гіллям, а також лимонне дерево. Останній візерунок намалювали під час реставрації дверей цього будинку. 

Подивіться вгору

Ще одна кам’яниця знаходиться на вулиці Мазепи, 36. Часто тут двері відчинені і попасти в старий будинок – не проблема. Якщо піднятись на третій поверх, то можна побачити білосніжну стелю. Але це ще не все. В одному куті видніється чіткий орнамент з квітів та рослин, який одразу приверне до себе увагу. У приміщенні цікаве освітлення, яке надає цьому орнаменту більших об’ємів. Можливо, на стелі є старий надпис, який зараз ховається за тонною штукатурки і незвично білої фарби. Йдемо далі.

Ціла арка несподіванок

А інший будинок вражає з першого погляду – мова йде про кам’яницю, яка знаходиться на вулиці Мазепи, 28. Арку споруди прикрашає велика залізна брама, на якій позначені ініціали власника, Герша Готтесмана. Цей заможній єврей організував будівництво ще у 1901-му році. В будинку особливо цікавими є ліві двері. Щоправда, сюди досить складно попасти, бо двері, зазвичай, зачинені. Але варто побачити те, що приховує кам’яниця Готтесмана. Тут є багато старовинних дерев’яних дверей. Хоча половину дверей замінили на броньовані, їхні елементи таки збереглись. Наприклад, від них залишилися капітелі, які видніються вгорі. А двері, які збереглися до нашого часу, мають дуже гарний вигляд. З боків їх оточують завитки, а посередині голова юнака з епохи Ренесансу (про що свідчить його берет).  

Краса, яку потрібно берегти

А тепер про споруду, яка знаходиться на найпопулярнішій вулиці Івано-Франківська – вулиця Незалежності. Але нас цікавить будинок 15-й. На підлозі, при вході можна помітити надпис, який свідчить про рік зведення кам’яниці. Будинок збудували у 1900-му році. Головною цінністю цієї кам’яниці є старий вітраж, на якому зображені квіти іриси. Кажуть, що саме іриси стали символом тогочасного стилю модерн, який панував на початку 20-го століття. Це вітраж неймовірної краси, на який краще дивитись у сонячну погоду, щоб розгледіти усі гами його кольорів.

Це тільки деякі архітектурні родзинки нашого міста. Насправді, Івано-Франківськ приховує багато цікавих історичних місць і таємниць. А нам залишається щоразу відкривати для себе щось нове і цікаве про своє рідне місто

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.