П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Замки і храми Західної України з висоти пташиного польоту

Стали доступними для громадян світлини замків і храмів Західної України з висоти пташиного польоту.

Розміщені вони на картографічному сервісі “Мета-карти”. Зокрема, до колекції фотографій потрапили старовинні замки і монастирі, розташовані на території Західної України. Про це інформує Frankivsk-future з посиланням на “Історична правда“.

Частину із представлених фото були зроблені з висоти пташиного польоту. Їх можна переглянути за допомогою картографічного сервісу “Мета-карти”.

Тож, якщо ви любите подорожувати, відвідуєте цікаві туристичні маршрути чи цікавитесь історією України, архітектурою, то представлені світлини допоможуть «накреслити» для себе черговий і цікавий маршрут історичними пам’ятками, розташованих в різних куточках регіонів України.

Самі фотографії були відзняті спеціально для проекту, які, до слова, потрапили до першого інформаційного шару карт.

На представлених нижче фото, Frankivsk-future відібрав для читачів найкращі.

Зокрема, на цих світлинах можна побачити такі досить відомі і популярні серед туристів замки, як:

  1. Фортецю під Збаражем, що розташована на Тернопільщині. Старий Збаразький замок був знищений у XVI сторіччі татарами. Новий же звели через 100 років, проте вже і іншому місці. Сам палац збудований посередині, а вздовж флангу – бастіони для стрільби. Раніше навколо фортеці був глибокий рів, що слугував ідеальним украпленням. Сама фортеця – копія  голандської фортеці тих часів (Бреди).
  2. Славетний замок на горі Боні у Крем’янці, що на Тернопільщині. Він вистояв навіть після штурмунавіть Батия. Захисники лили воду на стіни замку, яка замерзала. Пізніше замок перебудували литовці.
  3. Почаївська Успенська Лавра, розташована на теренах Тернопільської області. . Вона є православним чоловічим монастирем. Звели Лавру київські монахи ще у XIII сторіччі, втікаючи від Батия. І вважається найбільшою православною святинею Волині, другою, після Києво-Печерської лаври, України.
  4. Підгорецький замок (або Палац у Підгірцях) є пам’яткою архітектури, зведений в Бродівському районі Львівщини ще в  епоху пізнього Ренесансу і бароко. Ренесансний палац плюс укріплення бастіонного типу – збудовано у XVII сторіччі на замовлення коронного гетьмана Конєцпольського. Тут знімали “Трьох мушкетерів” із Боярським. Тут же вела бої дивізія “Галичина”.
  5. Олеський замок є пам’яткою архітектури та історії XIII—XVIII століть, який розташувався в Бузькому районі на Львівщині. Є також одним із найдавніших в Україні замків. Існують припущення, що замок побудував один із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича.
  6. Замок у Жовкві  збудований на початку XVI ст.  водночас будувалось і саме місто. Вгорі праворуч зведений костел святого Лаврентія, де похований  сам засновник міста – Станіслав Жолкевський.
  7. Луцький замок або ж  замок Любарта, який збудував ще у 1360-х роках  князь Любарт Гедимінович. Замок є ще однією пам’яткою часів Великого князівства Литовського.
  8. Замок у Дубно – бастіонний тип, зведений за сучасними італійсько-голандськими зразками. На початку 1600-х років замок перебудували князі Острозькі з свого старого замку XV ст..
  9. Острог і його замок. Праворуч – перебудовані залишки Мурованої вежі (спочатку носила назву башта-донжон). Ця вежа у 1300-ті роки стала початком замка князів Острозьких. Посередині – Богоявленська церква-фортеця  (1400-ті), ліворуч – Кругла або Нова вежа. Протягом XIV-XVI століть замок був родовим гніздом князів Острозьких, які вважались в ті часи найбагатшими магнатами Речі Посполитої.
  10. Замок у Старому селі, розташованому на південь від Львова, – найбільший на території області. Збудували його наприкінці XVI ст. князі Острозькі
  11. Старовинна і легендарна фортеця в Кам’янці-Подільському. Тут  перші споруди старого замку звели  у XI-XII, значно пізніше – до XVI-XVII століть – збудували і основні укріплення.
  12. Меджибізький замок є  другою за популярністю фортецею в Хмельницькій області (після Кам’янець-Подільської). Кам’яний замок розбудований литовцями з XV ст.
  13. Ужгород. Нинішній замок з бастіонами звів у XVII ст. італійський рід Другетів. У 1704 році замок взяли селяни з Карпатських гір, які обклали його сотнями возів соломи і погрожували пожежею.
  14. Мукачівський Замок Паланок на Закарпатті. Започаткували його подільські князі Коріатовичі у XV ст.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.