П’ятниця, 26 Квітня, 2024

10 мальовничо-казкових сіл Західної України, де варто побувати

Західна Україна славиться не тільки гірськими Карпатами, красивою архітектурою Львова і численними замками. А це і чимало старих, мало звіданих, часом і зовсім забутих, чарівних і, водночас, таємничих, сіл…

Кожне має свою історію, цікаві і унікальні архітектурні об’єкти, «залишки» історії із славетного минулого, неймовірні перекази і повір’я створення чи оборони відважних селян їхнього селища тощо.

Frankivsk-future з посиланням на lviv1256.com обрав для Вас 10 казкових місць, де варто не просто почути з вуст інших, а особисто побувати кожному. Ви неодмінно отримаєте позитивний настрій, зарядитесь часточкою славетної історії наших предків.

  • С. Брага в Хмельницькій області;

Тут Ви зможете не лише побачити з найкращого ракурсу Хотинську фортецю, але й відвідати мавзолей Жебровських, заснованого ще 1909 році та побродити 300-літнім кладовищем.

С. Брага в Хмельницькій області;

До слова, щоб побачити Хотинську фортецю з досить незвичного ракурсу, сюди приїжджають навіть досить відомі і знані фотографи світових імен. Окрім цього, Вас може зацікавити дуже старий польський цвинтар із неоготичними надгробками. Також на території кладовища розташований таємничий костел-капличка. Останній є мавзолеєм давньої польської родини, в якому поховано трьох її представників.

До слова, щоб побачити Хотинську фортецю з досить незвичного ракурсу, сюди приїжджають навіть досить відомі і знані фотографи світових імен. Окрім цього, Вас може зацікавити дуже старий польський цвинтар із неоготичними надгробками. Також на території кладовища розташований таємничий костел-капличка. Останній є мавзолеєм давньої польської родини, в якому поховано трьох її представників.

  • С. Підкамінь Львівської області;

Його знають завдяки величезному 16-метровому Чортовому каменю та монастирю «Походження Дерева Хреста Господнього». Гору із монастирем назвали на честь язичницького божества роду і плодючості, тут збереглись кам’яні хрести з поховань XVII ст.

С. Підкамінь Львівської області

Камінь-легенда стоїть на лінії Львівської та Тернопільської областей. Із західної сторони цієї величної споруди природи можна побачити нішу у формі серця, а на вершині – ями-могили, глибина яких – півметра. І таких тут є 6. Існують припущення, що за часів язичництва ці ями використовувались для жертвоприношень.

Також неодмінно скористайтесь можливістю відвідати монастирі із потаємними ходами та підземною церквою. Тут Ви відкриєте для себе багато цікавого. До слова, в колишніх келіях одного із монастирів сьогодні функціонує лікарня для душевнохворих жінок.

с.Підкамінь

  • С. Струсів на Тернопільщині;

Тут Ви можете пройтися старовинним парком із палацом XVIII століття, відвідати печерну церкву, давнє польське кладовище та келію язичників ІX століття.

С. Струсів на Тернопільщині

Тут варто наголосити, що тільки тут, з цілої України, збереглася унікальна печерна церква з вівтарем, витесана з каменю, та коморою, в стінах якої знаходитись келії для монахів. Та ще цікавіше Вас чекає у підземеллі…

Також інтерес у туристів можуть викликати надгробні пам`ятники струсівського кладовища, де поміж  постатей святих та ангеликів, тварин, діток можна натрапити на дивовижні й унікальні експонати.

С. Струсів на Тернопільщині

  • С. Бакота в Хмельницькій області;

Ця місцевість вабить до себе туристів скелястим монастирем, трьома освяченими джерелами – «Жіночим», «Чоловічий» та «Сімейного щастя», а також кам’яним відбитком стопи Будди.

С. Бакота в Хмельницькій області

Бакота є затопленим селом, давньою столицею Пониззя. Воно є місцем на березі Дністра, що розташувалось у Кам`янець-Подільському районі. В давні часи тут існувало чимало язичницьких святилищ та капищ, курганів з жіночими похованнями. А, якщо проплисти річку Смотрич, Ви буквально зможете побувати над відбитком стопи Будди. Його існування уже частково зуміли підтвердити завдяки підводним дослідженням.

А ще з річки відкривається красива панорама скелястого монастиря.

С. Бакота в Хмельницькій області

  • С. Чагарі Тернопільської області;

Це досить маленьке село, проте в різних його частинах неймовірно цікаві скульптурні групи – Риба в капелюсі, Мавка і Лукаш – не один раз затримували на собі допитливі погляди туристів чи проїжджих.

С. Чагарі Тернопільської області

Також, вже традиційно, кожного року проходить  фестиваль «Купальська феєрія». Припадає він в перших числах липня.

С. Чагарі Тернопільської області

  • С. Сутківці на Хмельниччині;

Тут Ви зможете побачити унікальну церкву-фортецю, залишки руїн замку, зведеного ще в XVІІ столітті, а також помилуватись чистими джерелами та розкішними природними краєвидами.

С. Сутківці на Хмельниччині

Оборонна церква Покрови Богородиці була побудована в 1462 році і є  неповторним дивом фортифікації. Варто також сказати, що в Україні нема жодного аналога цій церкві.

Тільки уявіть собі – товщина стіни найдавнішого оборонного храму середньовіччя в Україні – 1,7 метра!  Також в ньому можна побачити первісні фрески та олійний живопис ХІХ століття.

Крім цих незабутніх вражень, можна також вмитися цілющими водами з джерела «Біла криниця», дно якого вкрите білою глиною. Вода з нього, як стверджують місцеві має лікувальні властивості.

С. Сутківці на Хмельниччині

  • С. Озеряни в Тернопільській області;

Тут Ви неодмінно будете в захваті від неоготичного костелу Святої Анни, руїн старого замку, мурованої церкви Христа-Царя та іудейського окописька-кіркут.

С. Озеряни в Тернопільській області

Озеряни є одним з найцікавіших сіл туристичного Тернопілля. Колись на цій місцевості виявили археологічні пам’ятки трипільської і черняхівської культур, слов`янське поселення VIII століття.

Костел Святої Анни, виконаний у стилі історизму, – шедевр  знаного львівського архітектора.

Цікавим, і заслуговує уваги, є стародавній замок з товстелезними стінами із каменю.  

  • С. Іза на Закарпатті;

Тут функціонує наразі єдина в цілій Україні ферма, де розводять манчжурських північних оленів. Крім того, село є осередком лозового мистецтва.

ферма, де розводять манчжурських північних оленів

Не можна залишити осторонь Вашої уваги і унікальний монастир, в якому зберігаються мощі преподобного Олексія Карпатського.

Побачити унікальні манчжурські плямисті олені можна в селі Іза, що розташоване в Хустському районі. Сюди їх доправили на гелікоптері із Калінінградської області. Роги цих благородних тварин використовують в сфері медицини – з них  отримують речовину пантокрин.

А ще село знане різноманітними витворами мистецтва лозоплетіння.  

С. Іза на Закарпатті

  • С. Розгірче в Львівській області;

Це село може «похвалитися» скельним «монастирем», давньоруським «городищем», каплицею святого Онуфрія кінця ХVІІ століття, в якому зберігається старовинна ікона.

С. Розгірче в Львівській області

Скельний «монастир» використовувався ще в язичницькі часи  надзвичайно цікавий і його варто побачити на власні очі.

Не менше цікавими є давньоруські укріплення, які можна побачити на вершині гори. Це хвилюючий, загадковий дух старовини, яким віє від пам`яток, а навколо – унікальні красиві скелі. Таке варто відчути кожному!

скельний монастир

  • С. Стільсько на Львівщині;

Це справді унікальне місце, де залишилось 7 давніх храмів, городище Білих Хорватів, підземні лабіринти та ритуальний камінь (вогонь, повітря і вода).

С. Стільсько на Львівщині

Те, що є тут, Ви не зустрінете більше ніде. Село Стільсько є столицею уже неіснуючої сьогодні країни – Білої Хорватії. Тут досі є величезне стародавнє городище із цілим підземним містом.

С. Стільсько на Львівщині

Радимо також переглянути популярні місця в Карпатах, побуваючи в яких, Ви будете сповнені незабутніми враженнями.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.