Середа, 24 Квітня, 2024

Івано-Франківськ доступний для людей з обмеженими можливостями

Цього року при незалежному проведенні перевірки міст на доступність для інвалідів у візку Івано-Франківськ посів друге місце в рейтингу серед 23 населених пунктів України, пише Франківськ Майбутнього. Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків.

Стан міста

1

Подібну перевірку щороку проводять активісти громадської ініціативи Доступно.UA. Представник організації Дмитро Щебетюк, найвідоміша людина на інвалідному візку в Україні, та його колеги на власному досвіді перевіряють, наскільки зручно та доступно користуватись різними громадськими закладами та дорогами у великих містах.

Для оцінки та порівняння взяли ті населені пункти, в яких кількість населення сягає більше 100 тисяч людей. Адже в них живе досить багато людей з обмеженими можливостями. Наскільки наше суспільство готове допомагати інвалідам та зважати на те, щоб їм теж зручно було виїхати з дому?

Найкомфортнішими в цьому плані вже який рік поспіль виявляються Львів, Вінниця та Івано-Франківськ. Проте якщо літом наше місто посідало лише третю сходинку, то за декілька місяців відбулися важливі зміни, які відобразилися на загальному результаті. Тож в рейтингу Івано-Франківськ піднявся. Так, наш населений пункт досягнув 22,9%, що складає всього на один відсоток менше від лідера рейтингу.

До уваги приймали всі деталі:

•    наявність велодоріжок;
•    зручність з’їздів біля пішохідних переходів;
•    створені спуски в громадських закладах та муніципальних установах на рівні зі сходами;
•    доступність лікарень, аптек, магазинів, торговельних та розважальних центрів, банків;
•    пандуси у дворах та під’їздах тощо.

Зрештою варто відзначити, що Івано-Франківськ хоч і посідає вже другу сходинку в рейтингу, все ж навіть на чверть не відповідає усім вимогам, поставленим ініціативою Доступно.UA. Адже людині з обмеженими можливостями, яка користується інвалідним візком, досить важко заїхати в більшість бажаних установ та закладів. Тому вона потребує постійної допомоги зі сторони.

В місті ще варто дуже багато чого змінити, щоб інвалідам та навіть матерям з дитячими візками було дійсно зручно користуватися усіма можливостями. Але адміністрація та різні громадські і благодійні організації активно працюють в цьому напрямку, що не може не радувати.

Мета проекту

Дана ініціатива сформована лиш у 2015 році в Києві. Активісти вирішили привернути увагу суспільства до проблем людей у візках та з обмеженими можливостями. Щороку вони на власному досвіді перевіряють доступність наших міст та порівнюють з аналогічними досягненнями в Європі.

Адже людина навіть в інвалідному візку має право вийти з дому та проїхатися своїм містом. При необхідності відвідати якісь муніципальні заклади, зустрітися з друзями, посидіти в кафе чи здійснити покупки їм хочеться якомога більше зробити все самим, без допомоги. Багато чоловіків та жінок навіть після трагедії бажають відчувати себе самодостатніми та самостійними, спроможними обслужити самих себе. А для цього треба надати їм таку можливість і забезпечити хоча б мінімум зручностей.

Ті самі пандуси, спуски, доріжки, кнопки виклику, ліфти достатнього розміру стануть в нагоді. Сьогодні у великих містах України спостерігається позитивна тенденція в цьому питанні. І якщо поставити за мету досягти зручності на рівні з європейськими державами та перейняти їх досвід, то люди з обмеженими можливостями теж зможуть вільно почувати себе та вести активний спосіб життя.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.