П’ятниця, 29 Березня, 2024

Ратуша Івано-Франківська – старовинний символ міста

Однією з найбільш визначних пам’яток міста є ратуша, що знаходиться в центрі Івано-Франківська. Споруда збудована в стилі конструктивізму. В такому ж стилі побудовані Чортківська та Свалявська ратуші. Повідомляє «Frankivsk-future».

Історія ратуші Івано-Франківська

Ратуша має чотирьохсотлітню історію, починаючи з 1666 року. Так, староста Анджей Потоцький вирішив розпочати будівництво оборонного міста Станислав. Разом з цим виникло питання щодо спорудження ратуші.

Перша ратуша з’явилася в місті у 1666 році. В той час вона була дерев’яною та мала тимчасовий характер. Через шість років в центрі Івано-Франківська знаходилася вже дерев’яно-кам’яна будівля, яка була робочим місцем бургомістра. Ратушу збудували у вигляді башти з різними заглибленнями.

Окрім адміністрації в ратуші також знаходилися суд та декілька торгівельних яток. Проте, і дерев’яно-кам’яна будівля не протрималася довго. В 1695 році власник міста Юзеф Потоцький видав розпорядження про будівництво кам’яної ратуші, яку виконали в стилі пізнього ренесансу. В ті роки вона була найвищою будівлею Франківська.

ратуша

Вежа являла собою дев’ятиповерхову будівлю під куполом. На рівні п’ятого поверху знаходилися куранти. На галереї четвертого поверху розміщувалися вартові, які слідкували чи не загрожує місту ворог або чи немає пожежі. Якщо існувала небезпека, вартові трубили в сурми і таким чином попереджали про наближення ворога. Прикрашала купол фігура архангела Михаїла, який вважався хранителем міста.

Міська ратуша з 19 століття до наших часів

В 1801 році ратушу передали у володіння Австрії, через що замість міської адміністрації у вежі розмістили військові склади та в’язницю. Найчастіше у в’язницю потрапляли опришки, яких влада вважала найбільш небезпечними злочинцями.

Однак, в середині 19 століття міській адміністрації вдалося викупити ратушу. Щоправда, у володінні магістратури вежа знаходилася недовго. Велика пожежа 1868 року повністю знищила будівлю. Від ратуші залишилися лише обгорілі стіни.

В 1870 році міська влада взялася за відновлення ратуші, адже місто важко було уявити без звичної вежі в центрі міста. Споруджували проєкт за задумом архітекторів Атанасія Пшибиловського та Філіпа Покутинського.

Будівництво ратуші тривало рік. В фундамент споруди заклали капсулу з історією ратуші та австрійськими і ставропольськими монетами. Нова будівля мала форму прямокутника і складалася з будинку з вежею. За своїм проєктом Івано-Франківська ратуша нагадувала львівську.

Однак, в часи Першої світової війни будівля зазнала настільки сильних ушкоджень, що її змушені були розібрати. Декілька років місто жило без ратуші. За її відбудову взялися в 1934 році, внутрішні оздоблювальні роботи завершили в 1939 році.

В такому вигляді ратуша збереглася до наших часів. Сьогодні – це 47-метрова вежа з куполом. З 1956 року в приміщеннях будівлі знаходиться Івано-Франківський краєзнавчий музей, в якому постійно проводять різноманітні виставки.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.