Субота, 27 Квітня, 2024

П'ять найколоритніших прикарпатських сіл: величність святинь та могутність природи

У соціальній мережі опублікували список найколоритніших сіл у Карпатах. Тут варто побувати! У цей список потрапили села Прикарпаття. Подробиці розповість “Frankivsk.future“.

  1. Космач. Це село має стародавню та цікаву історію. Це одне з найдавніших поселень Гуцульщини. Перша письмова задка про Космач датується 1412 роком. Тут існували підприємства, які спеціалізувалися на видбутку озокериту. Воно є центром гуцульського мистецтва та ремесла. У селі існує цікавий історико-краєзнавчий музей. Є окрема зала, де можна оглянути колекцію писанок, одягу та предметів побуту
  2. Верховина. Тут функціонують різноманітні музеї. Однин із таких – хата-музей фільму “Тіні забутих предків”. У селі є культові архітектурні споруди. Стародавні церкви вражають своєю величністю. Також є школа рафтингу. Вражає красою річка Чорний Черемош, де в літній час проводяться сплави на рафтах, байдарках та каяках.
  3. Шешори – це надзвичайно мальовниче село. Воно тягнеться вздовж річки Пістиньки. Вона спадає кількома водоспадами. Сріблясті водоспади є людними місцями відпочинку та вражають красою. У селі зберігся муичний фольклор, ремесла, ткацтво й ліжникарство.
  4. Гошів. Тут розташований Гошівський монастир отців Василіян та церква Преображення Господнього на Ясній Горі. Перша історична згадка про Гошівський монастир датована 1509 роком. Початкове розташування знаходилось в урочищі Чорний ділок. 5 серпня 1737 року – це визначальний день. Саме тоді у монастирському храмі засіяла чудотворна ікона. До кінця 18 століття у літописі монастиря було зафіксовано 117 чудес через заступництво Божої Матері. Золоті корони та шати поблагословив Святіший Вселенський Архиєрей Бенедикт. Гошівський монастир є однією з найвеличніших історичних та архітектурних святинь Західної України. Вражає й двір, де розташовано дзвіницю, дім паломника та квіткові стежини. Навколо монастиря є безліч статуй, які доповнюють загальний ансамбль неймовірної святині.
  5. Бубнище. В околицях села знаходиться скельно-печерний комплекс – Скелі Довбуша. Вони названі на честь славного опришка. Олекса Довбуш – найвідоміший із опришківський ваажків. Він займався розправою із економами та лихварями. Скелі – це спражній витвір природи, який складається із піщаних скель, а їх форми нагадують істот із світу фентезі. 

Якщо є бажання насолодитись мелодійним звучанням карпатських струмків та милуватись гірськими пейзажами, то відправляйтесь у подорож, яка подарує фантастичні враження та натхнення.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.