Четвер, 28 Березня, 2024

Життя Станіслава в кредит

Як відомо, сукупний дохід бюджету Івано-Франківська 2019 р. було заплановано на рівні  3 007 254 300 гривень, видаткова частина, як це часто буває в бюджетах розвитку почала перевищувати дохідну, тому утворився дефіцит на рівні близько 500 млн. грн. Виходом з ситуації стало фінансове запозичення міської ради на аналогічну суму. Але чи можна вважати виваженим таке рішення команди Р. Марцинківа?

Продовжуючи практику попередніх років (у 2018 році міськвиконком отримав кредит в обсязі 300 млн), Івано-Франківська  міська рада більшість голосів (31 – за) проголосувала  за внесення змін до рішення «Про здійснення запозичення до міського бюджету м. Івано-Франківська у 2018 році», пише Франківськ Майбутнього. Мова йде про фінансове запозичення у сумі 500 мільйонів грн., залучити які планується шляхом випуску облігацій місцевих позик. Відсоткова ставка становить 19,5% річних з можливістю перегляду кожні півроку у разі зміни облікової ставки Національного банку, та не менше ніж 16% річних, але більше ніж 23% річних.

Погасити запозичення місто має до 30 червня 2023 року. Згідно з проектом рішення, проводити конкурс із відбору послуг з андерайтингу та послуг платіжного агентства буде комісія з проведення конкурсів. Вона має затвердити і умови конкурсу. Таким чином,  в 2020 р. за квартал доведеться виплачувати 19,945 млн., але вже у 2021 році – 14 млн грн, а у 2022 – 10 млн у квартал.

«Чого ми беремо кредит? Сьогодні, на жаль, держава не дофінансовує галузі освіти, охорони здоров’я, нашу культуру. Приблизна сума – 320 мільйонів гривень, які недоотримав Івано-Франківськ з державного бюджету», – заявив Р Марцинків.

Куди підуть кошти?

франківськ

Основний акцент в розподілі кредиту робиться на дофінансуванні програми з закупівлі автобусів  – 160 млн., будівництво нового мосту – 90 млн., а також добудові шкіл (Крихівці, Пасічна, Каскад, Опришівці), дитячого садочку на вул. Хоткевича.

Звісно відкриття великих кредитних ліній має певні ризики, але для того щоб місто розвивалося і змінювалося в кращу сторону потрібно створювати інвестиції. Неможна зосереджуватися тільки на соціальних виплатах в освіті та медицині, нехтуючи розвитком транспорту чи будівництвом закладів освіти. 

На сьогоднішній день тенденція з фінансовою децентралізацію зводяться до того , що доходи  йдуть до центрального бюджету, а видатки залишаються за місцевим самоврядуванням. Прикладом може слугувати отримання зобов’язань щодо фінансування професійно-технічних закладів, закладів охорони здоров’я, пільгового проїзду, виплати стипендій та харчування деяких категорій населення. Варто зауважити, що Івано-Франківськ  є не єдиним містом в Україні що запозичує кредити, першим набув такого досвіду Львів, зараз це також Харків, Суми та ряд менших населених пунктів.

Після завершення процесу створення Івано-Франківської ОТГ реверс повноважень має дещо зменшитися, а зараз це близько 76 млн. грн. повернених в центральний бюджет, а на фінансування вищезазначених програми потрібно близько 120 млн. грн. За таких умов, коли в державному і міському бюджетах немає коштів складно щось планувати та розвивати. 

Можливі ризики

З початком децентралізації в 2015 р. до міського бюджету справді почали надходити додаткові кошти від акцизу, адмінзбори, зобов’язання щодо видатків було значно менше і це дозволяло спрямовувати вільні кошти на оновлення інфраструктури ( дороги, прибудинкові території та ін.), з кінця 2016 роки ситуація змінилася і вільних коштів практично немає. Звісно дохідна частина бюджету дозволяє виплачувати кредит, місто розвивається, покращується інвестиційна привабливість та бізнес активність в тому числі за рахунок міських програм оновлення.

Якщо ситуація з субвенціями з держбюджету  на освітню та медичну сфери покращиться, це дозволить мати позитивний баланс, але якщо інфляційні процеси посиляться, відбудеться черговий стрибок курсу валют, будуть значно зменшені субвенції, то питанні виплату кредитів та соціальних виплат може призвести до напруженої ситуації з фінансами міста.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.