Середа, 24 Квітня, 2024

Подальше ведення кадастру по області вартує 3 млн гривень

Цього року закінчилась попередня програма ведення кадастру в Івано-Франківській області. Вона була розрахована на три роки та вимагала фінансування в 2 890 000 гривень. Наступні етапи по удосконаленню системи реєстрації та контролю земельних ділянок розтягнуті на шість років, що в загальному обійдеться обласному бюджету в 3 100 000 гривень, пише Франківськ Майбутнього.

Проект кадастру в Івано-Франківській області

Варто зазначити, що Україна стала чи не останньою країною серед всіх європейських держав, що ввела кадастр на своїй території. До 2013 року не було електронної системи реєстрації земельних ділянок, архітектурних споруд, спеціальних карт, а тим паче можливості пересічним громадянам перевіряти, на якому етапі знаходиться розгляд власної справи з приводу землі чи будівлі.

В попередні роки більшу частину карт та геолокацій по Україні перевели в електронну версію. В нашій області були придбані та введені в експлуатацію системи оцифрування карт, зроблені ортофотоплани території, що на разі є більш точною та достовірною інформацією в порівнянні з топографічними картами, а тим паче зі знімками з космосу.

Наступні етапи проекту ведення кадастру передбачає закупку та установлення потужних серверів, на яких буде зберігатися вся інформація про структурні підрозділи райархітектури, а також система моніторингу стану доріг. В результаті ми отримаємо інтерактивну карту, на якій одразу можна побачити:

•    де ведуться ремонтні роботи;
•    які ділянки краще об’їхати;
•    до якої зони відноситься та чи інша земля – промислова, призначена для будівництва, житлова, комерційна тощо;
•    вирішувати питання розподілу землі, купівлі-продажу нерухомого майна;
•    та інші необхідні характеристики.

Проект розрахований на шість років і передбачає розробку повноцінної системи інформування населення про стан земель та будівель згідно законодавства України. Вся паперова документація з цього приводу переведена в електронну, що відкриває простіший і швидший доступ пересічним громадянам користуватися системою.

Подальший розвиток геопорталу потребує ще чималої роботи від працівників та впровадження технічного оснащення. І хоч на все це необхідні кошти держава виділяє гроші з держбюджету, адже кадастрова система в Україні має розвиватися установленими темпами.

Для чого це потрібно простим людям?

1

Здавалось би, жителям області чи міста рідко коли потрібні такі дані. Але досвід показує, що чітка сукупність задокументованих відомостей про розміри, місце знаходження та певні межі земельних ділянок, а тим паче стан доріг в районних центрах в багатьох спірних питаннях допомагає вирішити фінансові та інші суперечки.

В кадастровій системі передбачена наявність інформації про землю, будинки, архітектурні пам’ятки, дороги, промислові об’єкти, заповідні та інші зони. Відповідно при бажанні придбати якийсь будинок, збудувати власне помешкання чи навіть відкрити бізнес в певному регіоні необхідно ретельно перевірити, чи дозволено це законом.

Сучасні електронні карти Івано-Франківської області зроблені за допомогою ортофотопланових знімків, а вони більш детально відповідають реальному стану речей. А установлена система зворотного зв’язку дає можливість людям коригувати внесені дані, якщо в них закралась помилка чи є якісь неточності. Тож завдяки такому сучасному кадастру можна легко зорієнтуватися в топографії області і вирішити будь-які питання, що стосуються землі, об’єктів нерухомості, доріг чи власності.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.