П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Монетизація пільг на комунальні послуги

Уже цього місяця мешканці Івано-Франківська отримують нові квитанції на оплату комунальних послуг. Багатьох може шокувати те, що там буде вказана повна сума, яку треба перерахувати комунальному підприємству за спожиту енергію, воду, тепло тощо, пише Франківськ Майбутнього

Нововведення

пільги

Це пов’язано насамперед з тим, що в силу вступає нова система нарахування пільг. Якщо до жовтня 2019 року людина мала право на зменшення розміру виплат по таких квитанціях, то самі кошти від держави перераховувались на рахунок організації в безготівковій формі. Населення оплачувало лише частку спожитих послуг.

З листопада 2019 року можна отримати «живі» гроші в якості таких пільг. Це відбувається наступним чином:

1.    Якщо споживач написав відповідну заяву про те, що має право на пільгу, до 15 жовтня 2019 року, та разом з тим вказав, що хоче отримувати готівку, щомісяця йому будуть приходити грошові перекази через відділення Укрпошти або зараховуватись на банківський рахунок кошти у розмірі наданої пільги. Але тоді йому прийдеться вказувати у квитанції всі показники по світлу, газу, воді тощо. Скільки спожито – стільки і оплачуєте.
2.    У випадку, коли людина бажає витрачати надану пільгу саме на оплату комунальних послуг, достатньо відкрити рахунок в АТ «Ощадбанку», куди автоматично перераховуватимуть надану пільгу в грошовій формі. Але зняти їх буде неможливо, оскільки вони щомісяця будуть іти на оплату спожитих ресурсів. І лиш один раз на рік, наприкінці опалювального сезону, якщо на рахунку залишається якась сума, доступно буде після відповідної заяви забрати надлишок грошей в готівковій формі.

Таким чином, споживачі самостійно слідкують за тим, щоб вчасно і в належній сумі оплачувати комунальні послуги, а пільгами у вигляді «живих» грошей розпоряджаються на свій власний розсуд. Своєрідний звіт про залишки на рахунку, надані пільги, скільки треба ще доплатити за квартиру державі пільговики отримують у вигляді смс-повідомлення на телефон.

За що і кому надають пільги?

Сьогодні в Україні виділяють цілий ряд пільгових категорій громадян, які можуть розраховувати на ту чи іншу допомогу від держави по сплаті комунальних послуг. До них належать:

•    ветерани;
•    інваліди війни;
•    особи з трудовими заслугами;
•    діти війни та жертви репресій;
•    реабілітовані особи;
•    багатодітні сім’ї;
•    прийомні сім’ї;
•    люди, що постраждали внаслідок ЧАЕС;
•    ветерани військової служби;
•    працівники державних служб та їх сім’ї;
•    військовослужбовці тощо.

Розмір пільг в різних випадках залежить або не залежить від сукупного доходу сім’ї та може коливатися від 25 до 100%.

Отримати необхідну інформацію про надання таких пільг та оформити її можна в органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, в Пенсійному фонді та в управлінні соціального захисту населення.

Зверніть увагу на те, що перерахунок коштів за комунальні послуги відбувається в певному порядку:

1.    Теплопостачання та опалення.
2.    Гаряча вода.
3.    Холодна вода та водовідведення.
4.    Електроенергія.
5.    Природний газ для побутових потреб.
6.    Вивезення відходів.
7.    Управління багатоквартирними будинками.
8.    Додаткові послуги з встановлення, заміни та поточного обслуговування вузлів комерційного обліку.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.