Субота, 27 Квітня, 2024

До спадщини ЮНЕСКО можуть потрапити унікальні українські печери

Україна запропонувала внести неповторні українські печери до всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Ці печери, зокрема, і найбільша у світі гіпсова печера «Оптимістична», розташовані на теренах Тернопілля. Про це повідомляє Frankivsk-future з посиланням на Мінприроди.

  • Чим спонукають занести печери до спадщини ЮНЕСКО?

За словами міністра екології та природних ресурсів Остапа Семераки, Тернопільський регіон відомий цілому світу його унікальними об’єктами природи. Аналогічних або ж подібних до цих печер на європейському континенті не існує. Схожі до українських печер, розташовані лише в Сполучених Штатах Америки.

На переконання міністра, об’єкти природи належать не одній країні, насправді – це природне багатство людства. Саме тому Україна є ініціатором того, щоб тернопільські печери занесли до об’єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Наразі у відомстві попередньо проконсультувались з Інститутом геологічних наук України, а також залучили до цього процесу і Тернопільську облдержадміністрацію.

Як запевнив Остап Семерак, Мінприроди підтримали чиновники обласної адміністрації та  науковці. Станом на сьогодні вже провели підготовчу нараду на рівні обласної влади та спелеологів, вдалося  досягти певних домовленостей щодо створення робочої групи, яка займатиметься формуванням пропозицій для занесення згаданої унікальної і виняткової мережі печер до попереднього списку об’єктів ЮНЕСКО, відповідно до передбачених процедурою вимог.

  • Що саме пропонують?

Зокрема, у переліку спадщини ЮНЕСКО може потрапити печера «Оптимістична», у якій уже розвідали ходи загальною довжиною 214 км. Раніше цей об’єкт був включений у Книгу рекордів Гіннеса як найбільшу гіпсову печеру в світі, а також як друга у світі за сукупністю довжини печерних ходів.  «Оптимістична» тільки менша за печерну систему Мамонтова-Флінт-Рідж, розташованої в США.

  • Що являють собою тернопільскі печери?

В загальному система печер Тернопілля нараховує понад сотню печер. Зокрема, найбільш відомі  Озерна (Блакитні озера), загальною довжиною 83 кілометри 400 метрів, печера Млинки , а це 14 кілометрів 330 метрів, майже наполовину менша – 7 кілометрів 820 метрів – печера Вертеба та багато інших, які розташовані поблизу сіл Городок, Збручанське, Кривче, Кудринці, Королівка, Міжгір’я, Сковятин, Сапогов, Шупарка, Угрінь та Улашківці. Більшість із цих печер є пам’ятками природи загальнодержавного або місцевого значення і потрапили до складу національного природного парку «Дністровський каньйон». А з ініціативи Мінприроди зараз вони можуть також увійти до переліку всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.