П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Великий піст 2019: скільки триватиме та що не можна їсти

Сьогодні, 11 березня, розпочався Великий піст, який триватиме аж до 27 квітня.

Нині є багато суперечок навколо того, скільки точно днів має тривати  Великий піст. Викликані ці непорозуміння тим, що частина людей не враховує  шість днів посту  останньої Страсної Седмиці. Тому одні схильні вважати, що піст триває 40 днів, а інші переконані, що 48. В принципі, посту дотримуються в період 48 днів, інформує Frankivsk-future з посиланням на Уніан.

У період посту з раціону слід повністю виключити продукти тваринного походження. Більше того –  їжа має бути проста і дешева,  а заощаджені кошти варто скерувати на благодійність. У дні особливо суворого посту, також не можна вживати термічно оброблену їжу та олію, а споживати лише варену їжу  без додавання рослинного масла , яке прийнято називати – сухоїдіння. Проте у певні дні вживати рибу, гарячу їжу з маслом й навіть алкоголь (келих червоного вина) все ж дозволяється.

Весь період посту громадянам варто провести у покорі (смиренні), а влаштовування гучних вечірок вважається гріхом з духовної точки зору.

На час Великого посту припадає три святкові дні, в які деякі обмеження знімаються. Цього року вони припадають на: Благовіщення Пресвятої Богородиці, що відзначається 7 квітня. В цей день можна вживати гарячу їжу з рослинною олією, а також вино та рибу. На Лазареву суботу, яка припадає 20 квітня  можна їсти рибну ікру, а на Вербну неділю – 21 квітня – можна вживати рибу.

Проте за церковним статутом, не дозволяється вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця, рибу. Рибу можна їсти тільки два рази за весь період посту. З понеділка по п’ятницю, якщо на ці дні не випадає якесь свято, забороняється і рослинна олія.

Строгим прийнято вважати останній тиждень перед Великоднем – Страсну Седмицю. У перший день після Масляної, а також у Чистий понеділок і Страсну п’ятницю віряни взагалі не вживають їжу.

Проте, щоб піст слугував зміцненню, не достатньо відмовитися лише від «важкої» для травлення їжі (м’ясо, жири). Слід    відмовитись від прянощів, гострої, солоної, кислої, солодкої, жирної їжі або звести їх до мінімуму.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.