П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Дерев’яні церкви України: екскурс в історію духовної спадщини

Дерев’яні церкви України – це не лише унікальні архітектурні витвори, але й справжні надбання держави, але й неоціненні духовні скарбниці. Однак  ці чудові, витончені витвори народних архітекторів та зодчих вимагають сьогодні особливого ставлення і охорони з боку суспільства.

Приміром, одним з таких неоціненних надбань держави є Колодненська церква святого Миколая Чудотворця XV ст., зведена майстрами 550 років. До слова, дерев’яний храм вважається найстарішим на теренах України, а також та одним із найстаріших церков у Європі, інформує Frankivsk-future з посиланням на tyachivnews.

Попри свій поважний вік, давній храм і нині приваблює своєю довершеністю, автентичною красою та унікальністю.

Колодненська церква святого Миколая Чудотворця XV ст.

За твердженнями відомого дослідника закарпатської сакральної архітектури Михайла Сирохмана, збудована церква спершу у Кричівському урочищі Одарів  в далекому 1470 році. Там вона була головною церквою православного монастиря.

Та вже через 330 років монастир за розпорядженням австрійської влади закрили і на запряжених волами підводах перевезли до Колодного. Саме тут на пагорбі у центрі села дерев’яна церква стоїть і досі. Найдавніші у храмі – стіни, викладені з 12-метрових колод.  Звели їх на фундаменті, складеного з каменю насухо.

Колодненська церква святого Миколая Чудотворця XV ст.

Зруби надбудували вже значно пізніше – у XVI сторіччі. Наприкінці  XVII або другій половині XVIII ст. була перебудована вежа. Тоді ж прибудували і галерею над бабинцем та ґанок на різьблених стовпчиках.

На стінах храму досі можна побачити фрагменти настінного розпису – обличчя святих, виконані  майстром-дворянином  Антонієм Валі у ХVIII ст. Щоправда сьогодні ці фрагменти уже напівстерті. Всередині церкви стоїть  кам’яний престол.

У записах радянських архітектурних довідників згадується, що останні реставраційні роботи всередині Колодненської церкви святого Миколая Чудотворця проводились у 1970-1971 рр. Тоді до Львова відвезли іконостас XVII ст., щоб від реставрувати, однак до храму назад так і не вернули.

Свято-Миколаївська церква у Колодному належить до пам’ятки архітектури всеукраїнського значення. Та, на жаль, за останні роки ХХ століття, дуже сильно занепала: прогнило покриття, почали протікати дахи. З часом вода змивала відреставроване настінне малювання.

Колодненська церква святого Миколая Чудотворця XV ст.

Колодненська церква святого Миколая Чудотворця XV ст.

Колодненська церква святого Миколая Чудотворця XV ст.

Колодненська церква святого Миколая Чудотворця XV ст.

Уже У 2007-2008 рр. завдяки гранту посольства США в Україні храм реставрували. Тоді ж вдалось замінити дах, закрити від птахів аркаду на дзвіниці сіткою, поремонтувати двері, а дерев’яними кілками – закрити щілини і отвори у зрубах.

За кошти, які пожертвувала громада села, провели роботи по укріпленню стіни, поставили браму, на вікна встановили ковані ґрати. Також зробили дорогу до церкви. Її вимостили кам’яними сходами.

Щороку у селі Колодне на весняного «Миколи», яке припадає на 22 травня святкують храмове свято дерев’яної церкви.

Разом з цим хотілось би додати, що найбільшим дерев’яним храмом не лише Галичини, але й цілої західної України – Спасо-Преображенським храмом могли донедавна похвалитися селяни Новиці, що в Калуському районі Івано-Франківської області. Цей унікальний храм почали зводити ще у 1936 році під керівництвом тодішнього пароха села о. Петра Соловія (1894-1963). Завдяки старанням й жертовності парафіян церкву “голими руками” звели всього за  2 роки та 19 серпня 1938 року – освятили. Масштаби храму вражали – понад 4 тисячі квадратних метрів.

Спасо-Преображенський храм в Новоселиці на Прикарпатті

В Україні Спасо-Преображенський храм поступався тільки Троїцькому собору, що в місті Новомосковськ на Запоріжжі. Однак 11 червня 2018 року ця унікальна архітектурна пам’ятка згоріла вщент.  Вогонь локалізувався у паламарці, а за кілька хвилин поширився по всій церкві.  Досі причину загоряння ніхто не оприлюднив,  але очевидно, що це був підпал. 

Спасо-Преображенський храм в Новоселиці на Прикарпатті_попелище

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.