Четвер, 28 Березня, 2024

Незабутні місця та об’єкти в Карпатах

Дивовижні Карпати завжди полонять до себе туристів і любителів природи, тишини і напрочуд гарні, недоторкані краєвиди гір. Достатньо побувати тут лише раз і ти неодмінно захочеш повернутися сюди знову і знову…

Найчастіше туристів приваблюють і манять своєю красою чудесні водоспади та озера, кришталево-чисті ріки та вершини гір… Frankivsk-future з посиланням на karpaty.love пропонує Вам досить популярні місця в Карпатах, побувавши в яких, у Вас залишаться незабутні враження.

  • Водоспад Шипіт;

Хочете почути, як розмовляють гори? Тоді Вам слід побувати на одному із найкрасивіших водоспадів карпатських гір – Шипоті (Шипіт). Тут, в підніжжі гори Гемба – серці полонини Боржава – є справжнє гідрологічне диво, яке заховалося від пильного людського ока в густих лісах та стрімких скелях. Виказує це чудо природи лише голосний шум води.

Приїхати на Шипіт можна будь-якої пори року. Проте найбільше можливостей для туриста розкривається влітку, коли,  піднявшись на Боржаву, можна милуватися красою водоспаду та краєвидами довкола. Тут же можна передихнути та перепочити у затишній колибі, випити кави чи чаю. А ще скуштувати екологічно чистих, природніх  чорниць.

Розташований водоспад в Межигірському районі Закарпатської області за 6 кілометрів до села Пилипець. Звідси курсують маршрутки. У зворотню сторону додому можна дістатися через залізничну станцію, що в селі Воловець. Це в 10-ти кілометрах від Шипоту. Проте  спершу Вам доведеться пройти через гору Гембу, спуститися до Великого Верху до гори Стій, на якій доведеться залишитись на ночівлю. А з ранку продовжити маршрут через гору Плай до станції. Маршрут не з легких, але натомість отримаєте насолоду від неймовірних та дивовижних краєвидів Карпат.

шипіт

шипіт

шипіт

  • Манявський водоспад;

Ще в далекому XIII столітті, шукаючи святу воду, монахи з Києво-Печерської Лаври дійшли аж на Прикарпатські землі. Так вони відкрили для себе навколишню красу Карпат і чисте, мов сльозу, джерело, яке витікало з величезного каменя. За своє формою камінь нагадував печеру, яке ми називаємо скит. Тут  монахи і осіли.  Сьогодні це місце знають як Блаженний камінь, адже тут звучали тільки щирі людські молитви. Дорогою до водоспаду біля каменю можна зупинитись і помолитись.

Український афон – Манявський монастир – заснований вихованцями самого Афону (з грецької – свята гора) ще на початку XVII ст. Сьогодні сюди з’їжджаються тисячі паломників з усіх куточків України і не тільки.

Після відвідин монастиру, можна вирушати до Манявського водоспаду. Щоб швидше і простіше дістатися сюди, часто туристи заздалегідь наймають спеціальні позашляховики.

Сам Манявський водоспад, висота якого приблизно 20 метрів, живиться із річки Манявки і є одним із найбільших в Україні. Сама водойма заховалась в ущелині. Тут, в підніжжі водоспаду спокійно можна скупатися. Кожен, хтокупався тут, переконують, що водойма має цілющий ефект.

Манявський водоспад розташований на Прикарпатті. Щоб дістатися сюди, слід приїхати до райцентру Богородчани та заночувати. Якщо ж любите природу, то на березі річки Манявка можна розбити палатку. Діставшись села, Ви вже не заблудитесь, так як єдина дорога приведе до річки. До вище згаданих місць дістатись можна, перейшовши дерев’яний міст. Від села до водоспаду близько  5-ти кілометрів. Після відвідин Манявського водоспаду, цей  куточок стане одним із найулюбленіших.

манявський водоспад

манявський водоспад

манявський водоспад

манявський скит

  • Озеро Синевір;

Озеро Синевір знаходиться в заповідній зоні Національного природного парку з однойменною назвою. Тут на висоті майже 1000 метрів і є 7 диво України – найбільша водойма в Карпатських горах (близько 5 гектарів). Розташоване прозоре, чисте озеро, в якому видно «небо на дні» в Межигірському районі Закарпаття.

Синевиру близько 10 тисяч років. Глибина тут подекуди сягає 24-ох метрів, завдяки чому вода завжди крижана навіть в теплу пору.

Серед туристів озеро є досить популярним. Територія довкола нього є доглянутою і максимально облаштованою для комфорту відвідувачів. Для кращого кругозору тут зведено оглядові майданчики.

Оскільки озеро знаходиться в заповідній зоні, то тут можна побачити рослини та тварини з червоної книги, побачити рідкісних представників з карпатської флори та фауни. Збираючись на Синевір Ви також можете відвідати центр реабілітації бурих ведмедів, а такий в Україні – єдиний.

Найлегше дістатися сюди з райцентру Межигір’я трасою А263, яка пролягає через гірські райони (32 кілометри). Також можна дістатися до озера Синевір і з Воловецького перевалу, рухаючись по трасі Е50 до села Нижні Ворота, а далі звернути вправо й рухатись вгору до Синевирського перевалу. Вже звідси можна пройти пішим ходом до самого озера або ж їхати машиною вздовж водойми Теребовля.

озеро Синевір

озеро Синевір

озеро Синевір

озеро Синевір

  • Гора Говерла;

Це найвища (2061 м над рівнем моря) вершина гір в Україні. Тисячі туристів –як серед українців, так і іноземних – хочуть підкорити Говерлу. У сприятливі погодні умови тут дуже людно.

Знаходиться гора Говерла на межі двох західних областей – Івано-Франківщини та Закарпаття. А до кордону з Румунією звідси всього 17 км.

Початком основних маршрутів на найвищу вершину України можна вважати туристичну базу «Заросляк». Також можна піднятися на вершину і через урочище Козмещик або ж просуватися Чорногірським хребтом зі сторони Петросу.

Сходження на цю вершину популярне як в літню пору, так і зимою. Проте в цю пору підкорювати вершину рекомендується лише професійним альпіністам.

говерла

говерла

говерла

говерла

говерла

  • Піп Іван Чорногірський;

Висота вершини Піп Іван Чорногірський – 2028 м і манить до себе туристів з усіх регіонів України. А все тому, на верхівці гори стоїть кам’яна будівля колишньої обсерваторії, знана як «Білий слон».

Цікавим є той факт, що наріжний камінь обсерваторії заклало Міністерство військово-повітряної оборони Польщі ще 1936 року (до 1939 року ця територія належала Польщі).

Споруда «Білого слона» простояла понад 70 років без косметичного ремонту. На превеликий жаль, до сьогоднішніх днів внутрішні перекриття не збереглися. Проте в кінці 2014 року в одному із приміщень замінили дах, поставили металопластикові вікна та досить міцні і надійні двері. Також встановили підлогу і облаштували систему обігріву з комином. Також планується відновити тут науково-дослідний центр.

Цей об’єкт просто манить мандрівників-туристів з усього світу.

Загалом найбільш поширені маршрути до вершини піп Іван – через озеро Марічейка, а далі – плай Гропу і вже потім – схилами Вухатого Каменю. Саме з останньої починається Чорногірський хребет, на якому знані вершини – Говерла (2061 м), Бребенескул (2038 м), Ребра (2001 м), Петрос (2020 м), Піп Іван (2028 м) та Гутин Томнатик (2016 м).

Дістатися на гору Піп Іван Чорногірський можна кількома маршрутами, та найбільш популярні три  – через Дземброню (долаючи вершину Вухатий Камінь або ж через Смотрич). Також – через КПП Шибене і озеро Марічейка. Останній популярний маршрут –плай Гропа (ця полонина прохідна між Мармаросами й Чорногорою). Завершити свою мандрівку рекомендують Чорногірським хребтом саме вершиною Піп Іван.

г. піп Іван

г. піп Іван

г. піп Іван

г. піп Іван

г. піп Іван

  • Озеро Бребенескул;

Озеро Бребенескул є справжнім українським дивом. Це найвисокогірніше озеро в Україні, яке залягло на висоті 1801 м над рівнем моря. Особливість його в тому, що є найтеплішою водоймою на Чорногірському хребті, проте температура води тут не піднімається вище 15 градусів. І варто купатися в першій половині дня, поки сонце не ховається за хребет. Хоча вода в озері прозора, мов скельце, пити її не бажано. Неподалік знаходиться джерело з мінеральною водою.

Як озеро, так і вершина Бребенескул користуються популярністю серед туристів. Довжина озера близько 140 метрів, а найбільша глибина сягає 2,8 метра. Висота гори Бребенескул – 2038 м і є  однією із найвищих з Чорногірського масиву.

Озеро знаходиться на території Рахівського району, що на Закарпатті, котловині (в упадині) між горами Бребенескул (2035 м) і Гутин Томнатик (2016 м), на території Чорногірського заповідного масиву, що є частиною Карпатського біосферного заповідника.

о. Бребенескул

о. Бребенескул

о. Бребенескул

  • Гора Шпиці;

Назва гори повністю відповідає зовнішньому вигляду цієї вершини. Ці неординарні і унікальні кам’яні насипи мають схожість із велетенськими готичними вежами. А утворились вони на висоті понад 1800 м. Ці кам’яні насипи, висота кожної більше 40-ка метрів, утворюють свого роду коридори та просто вражають людське око.

З вершини відкриваються чудові і незабутні краєвиди на гірський масив Чорногора, а з лівої сторони –панорама гір Бребенескул та Вухатий Камінь, поселення Дземброня та такі вершини, як Говерла, Туркул та Петрос.

Піднятися на Шпиці можна зі сторони поселення Бистрець, через урочище Гаджина. Також можна і зі сторони хребта. Проте найкраще сюди дістатися з Верховини, подолати близько 14 км до поселення Бистрець (до слова, між селами курсує рейсовий автобус). На превеликий жаль, у цю частину Карпат добратися залізницею не можна, тому потрапити у цю місцевість можна лише автотранспортом.

Крім вище перерахованих варіантів, сюди дістатися можна і з КПП Чорногора або ж із Чорногірського хребта.

г. Шпиці

г. Шпиці

г. Шпиці

г. Шпиці

  • Дзембронські (Смотрицькі) водоспади;

Це чудо природи знаходиться у Верховинському районі на Прикарпатті, за 5 км від поселення Дземброня  на південний захід на Чорногірському масиві Карпат, в напрямку вершин Вухатого Каменя (1864 м) та гори Піп Іван (2028 м).

Хоча водоспад і один, та розділений на 15-20 гучних каскадів. Їх загальна протяжність – 100 метрів. Висота найвищого із них –10 метрів. Сам водоспад живиться гірським потічком Мунчель.

Дістатися до Дзембронських (Смотрицьких) водоспадів можна із з села Дземброня, йдучи в напрямку гори Смотрич. Подолати доведеться близько 5 км (в межах 2 годин часу). За стежкою, якою дійдете  до полонини, за колибою, слід звернути праворуч і продовжувати маршрут тією ж стежкою. Майже на виході з лісу уже можна почути «спів» води. Так Ви побачите перший каскад. Проте радимо не зупинятися на ньому, оскільки довжина водоспаду 100 метрів, а найцікавіші місця заховались далі від людського ока. Часом доведеться пробиратися не зовсім зручним, а часом і слизьким шляхом догори.

Дзембронські (Смотрицькі) водоспади

Дзембронські (Смотрицькі) водоспади

Дзембронські (Смотрицькі) водоспади

г. Смотрич

г. Вухатий камінь

  • Джуринський водоспад;

Він є одним із найкрасивіших та дивовижних місць Тернопільської області. Щоб наодинці насолоджуватися красою водойми, відвідувати його краще зранку.

Розташовувалась диво-водойма на річці Джурин, що впадає в Дністер. Джурин протікає між двома селами – Устечко та Нирків. Друга назва водоспаду – Червоногородський, яке було дане через назву. великого міста, що було колись недалеко звідси. Висота Джуринського водоспаду – 16 метрів та 20 метрів – в ширину.

Вода тут настільки гучно тече, що розібрати слова людей доволі важко.

Добиратися до Джуринського водоспаду найкраще з села Нирків, звідки доведеться подолати близько 5 км. Влітку бурхлива річкова вода з легкістю може замінити джакузі. Також варті уваги водоспад Дівочі сльози та справжня печера відлюдника, потрапити куди можна, рухаючись вздовж течії річки. Тут теж можна скупатися, адже, за повір’ями людей, Дівочі сльози беруть початок із джерела, в якому тече свята та цілюща вода.

Джуринський водоспад

Джуринський водоспад

Червоноградський замок

  • Кам’янецький водоспад;

Кам’янецький водоспад – чудовий початок, щоб відпочити в горах. Знаходиться він в Сколівському районі, що на Львівщині. А точніше – на річці Кам’янка, яка протікає на території Національного природного парку «Сколівські Бескиди». Через це за вхід до парку доведеться заплатити, але сума досить символічна.

Вода у водоспаді спадає з 6-ти метрової висоти досить сильним потоком. Окрім Кам’янецького водоспаду туристів манить і долина річки Кам’янка, відома своїми скелями, печерами та іншими водоспадами, цілющими мінеральними джерелами. Так, до прикладу, на одному із маршрутів на шляху до водоспаду є джерело «Нафтуся», відома своїми цілющими властивостями.

Є кілька варіантів, як дістатися до Кам’янецького водоспаду. І всі вони одинаково зручні. Перший маршрут, мабуть найпростіший, починається у місті Сколе і тягнеться 3,5 км. Поблизу міста є так званий «Павлів потік», де можна передихнути і помилуватися панорамою міста, набрати води із мінерального джерела Оксана та відпочити на березі озера. Проте найцікавішими тут однозначно є залишки павлівської греблі, збудованої  австрійцями, котрі займалися лісозаготівлею. Греблі або ще як їх називають «шпори» – це штучні водоспади, які покликані стримувати шалений потік води. Проте природа взяла верх – зруйнувала ці, створені людьми, конструкції. Далі шлях проходить неподалік річки Опір, повз нафтопровід «Дружба». На одній із полян можна побачити величезний мурашник, над яким роками трудилися руді мурашки. Наступним пунктом маршруту є Чудилівський потік. Тут можна побачити створену водою стіну – нашарування та рухи тектонічних плит.

Унікальним для туриста може стати і святилище, яке є культовою пам’яткою язичницького періоду. Тут колись, на вимощеному камені майданчику, відбувались жертвоприношення язичницьким богам.

Рухаючись трохи далі, можна почути досить гучний шум водоспаду. Його безпечно можна оглянути зі облаштованих спеціальних оглядових майданчиків.

Другий маршрут бере свій початок в селі Дубина. І хоча шлях одинаків з першим (3,5 км), він трохи важчий. Обравши цей маршрут, Ви зможете відвідати Журавлине озеро, або як ще його називають – Мертве озеро. Через великий вміст сірководню у водоймі не водяться тварини. Також, рухаючись цим напрямом, можна піднятися на вершини Парашка та Ключ.

Кам'янецький водоспад

водоспад Гуркало

мертве озеро

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.