Субота, 27 Квітня, 2024

Архітектурну пам'ятку на Гординського продають на OLX

В ефірі радіо «Західного полюсу» мер Івано-Франківська Руслан Марцінків зробив заяву про те, що сумнозвісну архітектурну пам’ятку, що знаходиться на Гординського, 10 виставили на продаж не тільки на різних аукціонах відповідного напрямку, але й на сайті оголошень OLX. Подробиці далі на frankivsk-future.

Багаточисленні спроби зробити реставрацію

Уже багато років приміщення на Гординського, 10 стоїть пусте та занедбане. І хоч зовні воно виглядає досить гарно, запам’ятовується своїм неоготичним стилем та червоною цеглою, приваблює погляди місцевих жителів та приїжджих гостей, все ж всередині кам’яниці ситуація доволі критична.

Зведена будівля у 1895 році і спочатку заклад був призначений для навчання. Тут розміщувалась жіноча семирічна школа імені Королеви Софії. Архітектура виявилась настільки вдалою, що будівлю занесли в перелік пам’яток місцевого значення. А як відомо, до таких приміщень є свої вимоги, наприклад, змінювати фасад чи руйнувати стіни всередині категорично заборонено. Тож місту залишається тільки реставрувати будівлю.

Та з цим питанням все досить складно. Ще в повоєнні роки тут розміщувався учительський інститут, потім в приміщенні організували загальноосвітню школу №8. Після цього орендувати кабінети дозволили центру соціальної служби для дітей та молоді. Проте кам’яниця потребує капітального ремонту та проводити в ній будь-яке навчання чи іншу діяльність практично неможливо.

Останні декілька років ведуться обговорення щодо ремонтних та реставраційних робіт. Спочатку це хотіли зробити за кошти місцевого бюджету, проте роботи потребують капітального втручання, на що місто виділити гроші не хоче, або не може.

Згодом, з’явився норвезький інвестор, який запланував на базі приміщення архітектурної пам’ятки створити повноцінний сучасний коворкінг для IT-спеціалістів IHUB. Проте під час створення проекту та аналізу стану будівлі виявилось, що косметичного ремонту, на який інвестор виділив 2 млн гривень, не вистачить. Адже проблем набагато більше, ніж було озвучено раніше.

Останньою краплею став обвал даху з аутентичною черепицею. Виявилось, що всі конструкції прогнили, та навіть перекриття між третім та четвертим поверхом також зруйноване. До цього варто додати й інші ремонтні роботи. Так, раніше тут обігрів приміщення проводився з допомогою старих печей. Та навіть каналізації, освітлення та інших комунальних мереж в будинок не заведено. Це все значно підвищує вартість ремонтних робіт, які необхідно провести задля того, щоб мати можливість відкрити на Гординського,10 будь що.

Останнє рішення міської ради

Оскільки норвезький інвестор, зіткнувшись з реальністю, зник з горизонту, а місто не може надати достатньо коштів для реставрації та всіх необхідних робіт в приміщенні, було вирішено продати його на аукціоні.

Та оскільки в таких подіях бере участь обмежена кількість покупців, наша влада запропонувала зробити оголошення про продаж будівлі на сайті OLX. Таким чином значно розшириться аудиторія, яку можна залучити до аукціону. Це, в свою чергу, допоможе збільшити ціну пам’ятки та отримати за неї більше грошей. Проте для майбутніх власників кам’яниці встановлені жорсткі умови – сама архітектурна цінність не має бути змінена.

Кошти, які збираються отримати на рахунок місцевого бюджету від продажу будівлі, хочуть витратити на ремонтні роботи в різних навчальних закладах міста та спрямувати їх на організацію освітніх проектів для дітей та молоді Івано-Франківська.

архітектурну пам'ятку на гординського продають на олх

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.