П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Стан кладовищ Франківська на сьогодні та їх розширення

Виділених 50 га поля поблизу Івано-Франківська для потреб поховання померлих громадян міста та області уже майже не вистачає. Тож влада розглядає різні можливості розширення ділянок за рахунок нових земель, повідомляє Франківськ Майбутнього.

Наявна територія

На разі жителі Франківська користуються для поховання родичів кладовищем, відомим під назвою «Чукалівка». Хоча насправді самих земель даного села небагато – лиш 15 га. Решта території офіційно закріплена за Драгомирчанами. Тут ховають прикарпатців ще з 1974 року та вже 43 га з виділених 50 повністю зайняті або могилами, або там встановлена бронь, тобто коли людина наперед викуповує ділянку для свого майбутнього поховання.

Тож основна проблема полягає в тому, щоб розширити межі кладовища, адже доступних 7 га стане не більше як на сім років. Хоча досвід показує, що цього дійсно має вистачити на декілька найближчих років, оскільки саме такими темпами заповнюється міське кладовище.

Плани розширення

Міська рада активно розглядає пропозиції щодо розширення кладовища. Адже через сім років люди також будуть помирати і їх десь треба ховати. Минулого року Івано-Франківськ зміг придбати землі площею в 5,5 га в селі Драгомирчани. Також жителі села Чукалівка мали бажання продати свої паї на місцеві землі. Проте з ними виникла проблема. Проведення захоронень можливе не на всій території села, оскільки є певні санітарні норми і межі.

На разі рада розглядає питання щодо придбання земель Рибненскього лісництва. Знищувати природу не хоче ніхто, проте дана ділянка належить до так званого самосіву, тобто природній ліс не постраждає. На даний момент ідуть бюрократичні узгодження та отримання дозволів. Адже щоб користуватися виділеними землями з метою поховання, необхідно погодити дуже багато питань. Як тільки місцеві впорядники нададуть відповідь, Івано-Франківська ОДА підготує проект для представлення його Кабміну.

З появою ОТГ та приєднанням навколишніх сіл до Франківська з’явилась можливість значно розширити місцеве кладовище. Для цього розглядають такі напрямки, як Березівка, Добровляни, Підлужжя, Підпечери та Колодіївка. Можливо, при переведенні їхніх земель на баланс міста владі легше буде виділити ще декілька гектар землі для поховання місцевих жителів.

Стан кладовищ на сьогодні

На разі поховання є досить складною проблемою. Людині виділяють ділянку безкоштовно, але доведеться родичам самотужки оплачувати копання ями та придбати все необхідне. Також доводиться в короткий термін оформляти багато різних документів.

Та після поховання важливо не забувати про могилу родича, приходити її доглядати. Як наголошують працівники КП «Міської ритуальної служби», основною проблемою кладовища є занедбані місця поховання та бронь. І якщо першу проблему можна вирішити шляхом замовлення послуги прибирання ділянки, то друга майже не вирішується.

До прикладу, багато місць, які були викуплені в приватному порядку, занедбані, задавнені та не можуть бути викуплені. Адже родичі чи власники не з’являються роками, а контакти, записані в договорі вже не актуальні. Тож немає можливості ні зайняти чуже місце, ні відчужити його.

стан кладовищ франківська

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.