Четвер, 25 Квітня, 2024

Обсерваторію на вершині гори Піп Іван будуть реставрувати

На вершині гори Піп Іван знаходиться велика стара будівля, яку місцеві жителі називають “Білим слоном”. Це і є колишня обсерваторія Верховинського району Івано-Франківської області. В цій споруді колись працювали і, навіть, жили люди, які вивчали астрономію і метеорологію. Уже протягом багатьох років приміщення не використовується і вважається непридатним для роботи. Далі розповість “Франківськ Майбутнього”.

Нещодавно на українському сайті з публічних закупівель з’явився новий тендер на реставрацію колишньої Астрономічно-метеоричної обсерваторії. Орієнтований бюджет реконструкції складає понад 43 мільйони гривень. У документах щодо тендеру зазначається, що Прикарпатський університет ім. Стефаника є замовником цієї послуги.

Що представляла колишня обсерваторія? Трішки історії

“Астрономічно-метеорологічну обсерваторію ім. маршала Юзефа Пілсудського Ліги протиповітряної оборони Польщі” офіційно відкрили влітку 1938-го року. Обсерваторія була комфортним приміщенням не тільки для наукових досліджень, які там проводились, але й для життя працівників. У ній було близько 43-х кімнат, які складалися з житлових приміщень, їдальні, залів для переговорів та приладів для роботи.

Обсерваторія перейшла у власність Радянського союзу так, як і вся прилегла територія. Але після Другої світової війни, коли території повторно ввійшли до складу СРСР у 1944-му році, обсерваторію офіційно визнали не дієвою і зруйнованою. І вже під час війни це приміщення покинули люди, які у ній колись працювали. А місцеві мешканці скористались нагодою та почали розбирати усі цінні і менш цінні речі з обсерваторії. Наприклад, з мідних листів купола і даху колишнього приміщення наукових досліджень вони зробили чани (велика глибока посудина), в якій почали варити свій відомий сир на цілій полонині.

Протягом десятків років і до тепер обсерваторія вважалася закинутою спорудою, історичним пам’ятником. Але капітальний ремонт цієї будівлі зможе принести багато користі. Можливо, до кінця 2021-го року роботи з реставрації будуть виконані. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.