П’ятниця, 29 Березня, 2024

Прибираємо зайве

Протягом року в Івано-Франківську, а особливо в центральній частині міста виявили більше 400 малих архітектурних форм та різних об’єктів, розвішаних самовільно. Про це нагадали на щотижневій оперативній нараді Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, пише Франківськ Майбутнього.

Демонтаж вивісок

Мер міста вже не раз наголошував на тому, що на вулицях, фасадах будинків, історичних та культурних пам’яток висить занадто багато реклами. Коли взялися перевіряти всі об’єкти, виявилось, що більша їх частина розміщена самовільно, незаконно та не відповідає установленим нормам. Адже кожна вивіска мусить мати певний вигляд, паспорт та затверджуватися Управлінням архітектури, дизайну та містобудівної діяльності.

За останні 11 місяців вже демонтували 408 таких об’єктів. З них 194 – це рекламні вивіски різного роду. До подібних тимчасових незаконних об’єктів відносять і гаражі. На разі комунальні служби міста вже прибрали з вулиць 40 таких будівель. У грудні планується прибрати ще до 40 рекламних вивісок та інших об’єктів, розташованих незаконним чином. Особливої уваги комунальники приділяють центральній частині міста, адже вона має виглядати достойно.

На щотижневій оперативній нараді було наголошено, що планувалось прибрати ще 87 таких об’єктів, але 28 з них відмінили по тих чи інших причинах і погодили їх розташування в зазначених місцях. Проте ще як мінімум 23 вивіски приберуть з фасадів будинків, а також демонтують ще 17 гаражів, розташованих в заборонених зонах.

Як же повісити вивіску правильно?

вивіски

Всім відомо, щоб про ваш бізнес, магазин, салон, офіс дізналися клієнти, необхідно зробити гарну вивіску. Але як її оформити та повісити, щоб держава не мала претензій до власників і не знімала її? Для цього існує пам’ятка.

Оскільки подібні об’єкти вважаються малими архітектурними формами, то до кожного з них ставляться певні вимоги. Для початку варто погодити та виготовити сам паспорт вивіски, зробити ескіз, зрозуміти, як вона буде виглядати на будинку і чи своїм зовнішнім виглядом не зіпсує дизайн району, вулиці, фасаду тощо.

Щоб отримати дозвіл на такий об’єкт кожен підприємець, який бажає розмістити вивіску, зобов’язаний звернутись до суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на їх виготовлення. Створений паспорт та ескіз потім необхідно погодити і в Центрі надання адміністративних послуг, разом і з ними подаються й інші документи до установи (заява, копія свідоцтва товарного знаку тощо).

Така послуга безкоштовна, але очікувати висновку та згоди адміністрації необхідно до 10 робочих днів, що складає близько двох тижнів. Сам паспорт вивіски погоджується не тільки з власником будівлі, але й з Управлінням архітектури, дизайну та містобудівної діяльності, а також з органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини, якщо підприємець бажає скористатися фасадом будинку, занесеним до пам’яток архітектурної спадщини.

Демонтажу підлягають всі вивіски, на які у власників не має відповідного розпорядження, згоди та паспорту. Проте навіть якщо такі об’єкти затверджені у виконавчих органах і в Управлінні, але якимось чином наносять шкоду та загрожують здоров’ю людей, їх також можуть прибрати.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.