Середа, 24 Квітня, 2024

Як на Прикарпатті утворюються нові ОТГ

Процес децентралізації, як зазначає більшість українських експертів, є прикладом однієї з найвдаліших реформ, яка була запроваджена після Революції Гідності. На сьогоднішній день в Україні сформовано 888 об’єднаних територіальних громад, ще 107 перебувають в процесі добровільного об’єднання. За задумом Національної ради реформ об’єднання має завершитися до жовтня наступного року (25.10. 2020 р.), коли відбудуться чергові місцеві вибори, що остаточно підсумують реформу децентралізації, пише Франківськ Майбутнього.

Іншою важливою датою є 22 грудня 2019 р., цього дня відбудуться перші вибори у вісімдесяти шести об’єднаних територіальних громадах по всій Україні. В нашій області вибори пройдуть в шести громадах: Гвіздецькій селищній, Корницькій та Підгайчиківській сільських ОТГ (Коломийський район), Пасічнянській сільській громаді (Надвірнянський район), Дубівській сільській  (Рожнятівський район) та Єзупільській селищній ОТГ (Тисменицький район). 

ОТГ, що за площею перевищить Мілан та Вашингтон

отг

Активно доєдналися до процесу формування об’єднаних громад міста Івано-Франківськ та Яремче. На початку жовтня Івано-Франківська міська рада прийняла остаточне рішення про приєднання Черніївської та Підлузької сільських рад до складу Івано-Франківської міської ОТГ, а вже в листопаді надала згоду на добровільне приєднання сіл Березівка, Братківці, Добровляни, Колодіївка, Підпечари та Узин. До перспективного плану об’єднання з Івано-Франківською міською радою включено дев’ятнадцять навколишніх населених пунктів. Запрошення про початок такого діалогу також надіслано селам Вовчинець, Угорники, Микитинці, Крихівці, Хриплин, Угринів, Загвіздя, Підлісся, Рибне, Чукалівка, Драгомирчани, Лисець, Старий Лисець, Радча, та навіть місту Тисмениця. У разі позитивного рішення більшості запрошених площа Івано-Франківської ОТГ може перевищити 200 км. кв., а населення досягти 300 тис. осіб. 

«Підводні камені» децентралізації

отг

Дещо інакше ситуація розвивається на території Яремчанської міської ради, де до перспективного плану внесено формування Яремчанської міської та Ворохтянської селищної ОТГ. І в випадку коли Івано-Франківськ об’єднує навколо себе цілий ряд незаможних населених пунктів Калуського, Тисменицького та Богородчанського районів з цілою низкою невирішених інфраструктурних та соціальних проблем. Від Яремчанської міської ради (а сюди нагадаємо входять: с. Микуличин, Татарів, Поляниця, Яблуниця та смт. Ворохта)  мають намір від’єднатися Ворохта та Татарів, щоб створити власну ОТГ. Звісно такий підхід теоретично має ряд переваг, але в сучасних українських реаліях приховує і багато небезпек. 

Процес децентралізації передбачає не тільки перерозподіл фінансових надходжень на користь ОТГ, а й отримання додаткових зобов’язань щодо фінансування тих установ, що раніше знаходилися в компетенції уряду. Багато новостворених громад області зіткнулися з тим, що значно зменшилися субвенції та дотації з центрального бюджету, доходи повертаються в Київ, а видатки залишаються за місцевим самоврядуванням. З такими проблемами зіткнулися Івано-Франківськ, Тлумач та ціла низка сільських ОТГ області, маючи проблеми з виплатами заробітних плат вчителям та лікарям. Івано-Франківськ щоб мати можливість розвиватися планує отримати кредит в сумі 500 млн. грн, але обласний центр з великою кількість виробництва та платників податків може собі це дозволити. 

Утворення ж малих ОТГ, а сукупна кількість населення смт. Ворохти та с. Татарова (близько 5000 тис. осіб) відносить їх до ряду саме таких, створює потенційні ризики хронічного недофінансування. Утворення нових адміністративних органів (значне збільшення апарату чиновників), відрахувань на освіту, медицину, культуру, інфраструктуру та соціальні послуги створює реверс повноважень, що врази збільшує навантаження на місцеві бюджети. Згідно статистики в 2018 р. три з чотирьох ОТГ були дотаційними, і тільки 16% з прибуткових є заможними. Успішна реформа, без чіткої стратегії розвитку виробництва та сфери послуг може призвести і до нових соціальних потрясінь, як це вже не раз було в нашій історії.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.