Неділя, 28 Квітня, 2024

Нова статуя біля Бастіону

В Івано-Франківську,  біля фортечної галереї “Бастіон” встановлюють нову статую. Багатьом цікаво дізнатися кому ж вона приурочена? Статуя зображає відомого американського діяча, економіста і політика, Артура Бернса, який був уродженцем Станіславова. Далі розповість “Франківськ Майбутнього”.

Цікаво дізнатися трошки більше про цю видатну особу і його діяльність. Артур народився 27 квітня 1904-го року у простій єврейській сім’ї. Його батько, Натан Бернцвайгер продавав борошно. Сім’я Бернцвайгерів проживала біля Ринку у п’ятому за номером будинку, який на той час вони винаймали.

Ще в ранньому віці у Артур почав проявляти свої здібності і таланти. У віці близько шести років він почав перекладати Талмуд (релігійно-юридичний кодекс правил життя євреїв) на польську та українську мови.

Але в 1913-му році батько Артура, Натан Бернцвайгер через зміну обставин переїхав в Америку. Через деякий час хлопчик разом з мамою і сестрою переїхали до батька у США. Там вони проживали у штаті Нью-Джерсі. 

На той час Артур був уже підлітком і почав працювати, аби заробити на життя. За короткий період часу, хлопець освоїв багато робіт і професій. Серед них: офіціант, поштовий клерк, суфлер в театрі і юнга.

Коли хлопцеві виповнилось сімнадцять, він поступив навчатися в Колумбійський університет. Навчався там Артур на економіста. І ця професія справді стала вдалою для нього. Адже юнак став кандидатом з економіки, а пізніше й доктором наук. Після навчання Артур Бернс почав працювати у відомому економічному бюро. І в той час він викладав економіку в Роджерському університеті. А пізніше Артур став професором університету, в якому він навчався.

Серед відомих праць професора, визначною стала “Вимір економічних циклів”, яка була написана в 1946-му році.

У зрілому віці Артур Бернса пропрацював послом Сполучених штатів Америки  у Західній Німечинні.

Ініціативу встановити пам’ятник Артуру Бернсу в Івано-Франківську, проявили підприємець Володимир Швадчак та представники Культурологічної фундації “Цинамоновий хрущ”. Пам’ятник буде офіційно відкритий за участі представника посольства США.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.