П’ятниця, 26 Квітня, 2024

500 млн гривень заборгованості має врятувати місто

На сесії виконавчого комітету були внесені поправки до закону “Про здійснення запозичення до міського бюджету м. Івано-Франківська у 2018 році”. За цим законом містом у 2018 році було взято кредит в розмірі 300 млн. грн, на даний час погашено, разом з процентами, сума в розмірі 100 млн. грн, пише сайт “Франківськ Майбутнього“.

Поправка ж стосувалася нового кредиту, який складатиме 500 млн. грн. Тобто, загальна сума боргу склала 700 млн.грн. Відсотки за кредитом складають 19,5% річних. Загалом, кредит має бути закрито до 2023 року. Кредит був передбачений при формуванні бюджету міста на 2019 рік, так, як за прогнозами аналітиків закладеної суми буде недостатньо на фінансування всіх галузей міста.

Саме дефіцит бюджету став причиною, яка спонукала міськвиконком поставити питання кредиту на порядок денний. Основною причиною дефіциту бюджету міста мер назвав недофінансування з державного бюджету у розмірі 320 млн грн. При тому недофінансовуються такі галузі як освіта, культура та медицина. 

Руслан Марцинків наголосив, що кредит життєво необхідний для стабільного розвитку та функціонування міста. Також в місті багато недобудованих закладів освіти та дитячого виховання. Певна частина коштів буде використана на добудову моста через Бистрицю, того самого, що вже ось 2 роки залишається лише мостом на папері через брак коштів та інвесторів.

За кредитні кошти буде придбана техніка в комунальні підприємства, що в свою чергу полегшить роботу комунальникам. Враховуючи, що Івано-Франківськ – європейське місто, є нагальна потреба оновлення самого міста та його комунікацій. У перелік пунктів входить ремонт доріг, а також, що стане приємною несподіванкою для поціновувачів мистецтва, капітального ремонту вже наявних, та будівництва нових закладів культури.

Нагадаємо, що цей кредит буде наданий банком, який за результатами конкурсу запропонує кращі умови договору кредитування, та буде більш лояльний щодо періоду погашення.

Автор: Тарас Гроссберг

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.