П’ятниця, 19 Квітня, 2024

В Івано-Франківську відтворили копію втрачених унікальних дверей

Реставратори вдало відтворили копію унікальних дверей у будинку на вулиці Труша, які були втрачені. Про це повідомила у соціальній мережі ініціаторка проекту “Франківськ, який треба берегти”, передає “Frankivsk.future“.

Марія Козакевич зауважила, що на місці втрачених автентичних дверей декілька років стояли металеві. Але завдяки світлині їх вдалося повністю відтворити. Форма дверей та решіток точно відповідають старовинним.

“Тільки сміливий колір підказує, що вони сучасні. Засклення також нове і виконане у франківських скляних традиціях – кольорові скельця, які часто зустрічаються у столітніх кам’яницях”, – розповіла пані Марія.

Нагадуємо, що під хештегом #франківськякийтребаберегти активісти публікують у соціальних мережах фото й інформацію про архітектурну спадщину міста, яка є красномовною сторінкою історії. Така діяльнісь акивно привертає увагу мешканців та гостей міста до актуальних проблем, які стосуються зміни зовнішнього вигляду розкішних фасадів будинків, стародавніх дверей і вікон, які замінюються на пластикові.

Організатори руху вміють фіксувати красу, яка залишається без належноїуваги: різьблення, ковані елементи та інше. Активісти також випустили інтерактивну розмальовку для дітей, зробили план екскурсій та популяризують бережне ставлення до архітектури, історії та культури.

Кожні відреставровані двері прикрашає табличка “Франківськ, який треба берегти”. Назва є надзвичайно символічною, бо спонукає до дії.

Зазначимо, що Івано-Франківськ – це місто, яке зберегло згадки багатьох історичних епох. Тут можна знайти пам’ять про Потоцьких, Австро-Угорський період та інші. Тут переплітались різні національності і кожна з них залишала свій слід.

Пані Марія успішно організовує ініціативи різних людей, які усвідомлюють цінність історичної спадщини, яка потерпає від байдужості й недбальства.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.