Субота, 20 Квітня, 2024

Франківці відмовляються від централізованого опалення

Як повідомляє директор Департаменту комунальної та житлової політики Михайло Смушак на офіційній сторінці закладу у Фейсбук, за останні півроку ще 65 будинків Івано-Франківська від’єднали від централізованої системи теплопостачання. Ще 10 аналогічних заяв чекають розгляду та дозволу. Подробиці далі на Франківськ Майбутнього.

П’ята частина франківців перейшла на автономне опалення

І така тенденція спостерігається уже багато років поспіль. Якщо дивитись на статистику, то за період від 2000 року до сьогодні з усіх будинків Франківська, яких налічується 839, 177 уже відключилися від централізованого теплопостачання. А це 21% від загальної їх кількості! Тобто п’ята частина населення Івано-Франківська уже встановила автономне опалення.

І це тільки показники по цілих будинках. А є ще багато абонентів, які від’єдналися від загальної мережі теплопостачання самостійно. Нерідко зустрічаються такі будинки, де вже третина, а то й половина квартир перейшли на автономне опалення. Як підрахували у Департаменті комунальної ти житлової політики, за останні 20 років кількість абонентів централізованої системи зменшилась більше як на 7 тисяч власників квартир.

Переважно це викликано такими потребами людей:

  • бажання зекономити сімейний бюджет та зменшити витрати на опалення в холодну пору року;
  • можливість самостійно регулювати рівень температури повітря в квартирі та не перегріватися чи не замерзати в залежності від погодних умов;
  • створення потрібного мікроклімату в кожній кімнаті окремо, що досягається за допомогою використання терморегуляторів на батареях тощо.

Так, все більше франківців бажають платити тільки за використане тепло по лічильнику, а не стільки, скільки нарахує комунальна служба. Така система оправдала себе та зарекомендувала в усьому світі.

франківці відмовляються від централізованого опалення

Порядок відключення

Проте варто зауважити, що такий процес переходу з централізованої системи опалення на автономну є не тільки дорогим, але ще й досить складним і тривалим. Щоб отримати всі необхідні документи та дозволи та дочекатися встановлення автономного опалення, треба набратися терпіння.

Так, вам доведеться пройти такі етапи:

  1. Спочатку необхідно перевірити та скласти перелік тих сусідів, які уже перейшли на автономне опалення самостійно. Цілий будинок можуть відключити від централізованої системи лише в тому випадку, коли більше половини квартир уже це зробили.
  2. Далі подають відповідну заяву в ОМС. Вона може виглядати довільно та основне, що треба вказати – це причину відключення.
  3. Доведеться почекати наступного скликання комісії, яка вирішує такі питання та відправити на неї представника від будинку. Проте члени комісії можуть не одразу погодитися на відключення та запропонують інші варіанти встановлення теплопостачання. Та якщо ви отримаєте згоду, не забудьте взяти у них витяг із протоколу комісії. Видати його можуть не одразу, а протягом десяти робочих днів з дня засідання.
  4. Після отримання рішення власникам квартир треба звернутися до організації, яка надавала централізоване теплопостачання та гарячу воду. Розгляд заяви може тривати до місяця. Власники мусять сплатити не тільки замовлену послугу, але й розрахуватися по усіх боргах, які мають на даний час.
  5. Коли теплопостачальна організація видасть технічні документи, згідно з ними розробляється спеціальний проект на відключення. Він мусить відповідати усім державним та будівельним нормам та в документі прописують усі етапи відповідних робіт. Такий проект подають в ту саму організацію для погодження.
  6. Наприкінці відбувається безпосереднє відключення будинку, для чого власники квартир мусять замовити виконання робіт майстрами. По закінченні роботи вони складають акт на відключення.

І тільки після цього власники квартир можуть замовляти послуги по встановленню індивідуального опалення у себе в житловому приміщенні та закуповувати відповідні матеріали. І хоч такий процес тривалий та недешевий, результат того вартий!

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.