Четвер, 2 Травня, 2024

Кому присвячена нова пам'ятна дошка?

Неподалік від площі Ринок, по вулиці Труша можна побачити нову пам’ятна дошку. Її встановили саме сьогодні, тридцять першого січня в Івано-Франківську. Про це розповість frankivsk-future

Нова пам’ятна дошка, яку встановили тільки сьогодні, присвячена Наталії Кобринській. 

Наталія Кобринська народилася в Івано-Франківській області (тоді на Станіславщині) в середині дев’днатцятого століття. Наталія на всю Україну відома, як письменниця та феміністка. Вона заснувала перший жіночий рух в нашій державі. Феміністичні ідеї, письменниця хотіла втілювати через свої публіцистична твори. Першою великою роботою письменниці у співпраці з іншими відомими митцями, став відомий жіночий альманах за назвою “Перший Вінок”. Пізніше феміністичні ідеї письменниці почали підтримувати інші відомі творці української літератури. Їхні спільні роботи до тепер є цінними і популярними серед українців. 

Пам’ятна дошку на честь Кобринської встановили в Івано-Франківську не тільки тому, що ця письменниця і феміністка родом з Франківщини. Більша причина полягає в тому, що перші збори жіночої організації, яку очолювала Наталія, проходили саме в Івано-Франківську (тоді Станиславові). 

Робота над пам’ятаю другою була виконана протягом декількох тижнів. Над цією детальною роботою, яка виконана в стилі мозаїки, працювали два митця: художниця Марта Пітчук і мозаїст Олег Дунаєвський. 

Митці зізнаються, що робота зі складання яскравої мозаїки була досить складною для них. Справа в тому, що такий жанр, як портрет не просто виконати в стилі мозаїки, а тим більше зробити його яскравим, різнобарвним. Проблему також складали оригінальні фото Наталії Кобринської, адже всі вони були чорно-білими. Довелось добре попрацювати, щоб підібрати правильну гаму кольорів для портрету-мозаїки Наталії Кобринської. 

Результат нової пам’ятної дошки, справді, вразив. Він став справжньою прикрасою для стіни будинку, на якому встановлений. 

Митці планують і надалі працювати у подібному жанрі, щоб створювати яскраві і барвисті роботи в Івано-Франківську. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.