Неділя, 28 Квітня, 2024

Зберегти критий ринок від забудови

Нещодавно в Івано-Франківську відбулася нарада відомих архітекторів. На цій нараді було підняте важливе питання стосовно споруди критого ринку. Архітектори активно виступили за те, щоб зберегти будівлю від повної забудови, яку планують зробити по вулиці, де знаходиться міський ринок. Про це розповість frankivsk-future.com

На захист споруди критого ринку виступив Володимир Качмар, який теж є архітектором. Він зазначив, що будівля круглого, як його ще називають, ринку – значна і особлива інженерна споруда. Архітектор вважає, що тепер вони мають чудову нагоду домогтися того, щоб незакритий фрагмент фасаду і вулицю, на якій знаходиться ринок повністю не забудували. Якщо подивитися на споруду зсередини, то стає очевидним, яка велична його архітектура. Можливо, у недалекому майбутньому всередині ринку вдасться створити капітальний культурно-виставковий центр. Для того, щоб створити цілу площу перед критим ринком і Центральним універсальним магазином (ЦУМ), довелось багато чого зруйнувати. Наприклад, було знесено три великих (історичного значення) будинків, а також створили ансамблеву архітектуру в одному стилі. Якщо зараз об’єднають старий і новий ринок, то це матиме свої значні мінуси. Адже тепер не буде жодної вільної площі, стоянок для машин і місць для зелених зон.

За словами Володимира Качмара, в Україні існує всього три таких критих ринка, які виконані з таким складним накриттям. Архітектор закликає інших негайно запобігти забудові критого ринка.

Володимир Ідак, котрий є очільником відділу охорони культурної спадщини, пояснив, який об’єм робіт потрібно виконати, щоб захистити архітектурну пам’ятку. Спочатку критий ринок потрібно декларувати, як пам’ятку архітектури, а потім потрібно отримати для неї номер і аж тоді вносити до українського реєстру.

Попереду архітекторів чекає великий об’єм роботи, щоб не дозволити забудувати критий ринок. Все ж, перше, що вони зробили – написали листа до власників Івано-Франківського ринку з проханням про відміну забудови.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.