Субота, 20 Квітня, 2024

Незвичайні будівлі Івано-Франківщини

Лев Бездомний зробив цікаву підбірку 40 найцікавіших та незвичних будівель України. Окрасою цього списку стали чотири споруди Франківщини. Про деталі роповідають “Frankivski.future” з посиланням на “Репортер“.

  •  Перше місце заслужено належить “Музею писанкового розпису” в Коломиї. Історія коломийської Писанки бере відлік від 1987 року. Новостворений музей розміщувався у церкві Благовіщення. Храм було повернуто парафіянам і музей змінив локацію. Впродовж певного часу він знаходився у приміщенні, яке не мало необхідних пристосувань. 23 вересня 2000 року у Коломиї проводився гуцульський фестиваль. Під час нього відбулося урочисте відкриття музею. Його незвична форма вражає і він став візитною картою міста та колоритним місцем, яке полюбляють туристи. Головний зал має форму величезного яйця, яке має висоту 13, 5 метрів та 10 метрів у діаметрі. Його проектуванням займався Ігор Шумин. Зовнішній орнамент вкритий зірками, які присутні на гуцульских писанках. “Шкаралупа” яйця зроблена із органічного скла. Якщо постукати, то почуєте особливий звук. Дивує рекордний термін, бо музей збудували за 90 днів. Коломийський музей вважається найбільшим яйцем у світі.
  • “Хата догори дригом”. Її можна побачити по дорозі на “Буковель” (з боку Татарова). Цей котедж привертає увагу туристів, бо він стоїть на даху. Будиночок було створено на початку 2012 року. Франківська фірма “Скол” зробила власний продукт, який відрізняється нестандартними рішеннями та оригінальними ідеями. Котедж звели за півтора місяці. Хата складається з двох поверхів. Є санвузол, підсобні приміщення та великий зал. Меблі у залі прикручені до стелі, яка зроблена з підлоги. У кімнаті є тумбочки, камін, кухонний стіл, двоспальне ліжко та ваза з фруктами. Вхід платний. Для дорослих складає 30 гривень, а для дітей – 20. Охоронець проводить певний інструктаж, а в інтернеті такі фото збирають тисячі лайків.
  • Тераси над обривом. Село Шешори, що на Косівщині, відоме своїми водоспадами. Туристи зупиняються перед рестораном “Аркан”.  Гіди розповідають, що будівля “Аркану” входить у ТОП чудернацьких споруд країни. Якщо глянути на нього з іншого боку, то помітні три тераси, які наче виходять зі скелі. Тераси можуть помістити 150 гостей. Зводили його у два етапи. Проектом займався Зеновій Андрусишин. Гостей надзвичайно приваблюють краєвиди, звучання водоспаду і гуцульська кухня.
  • У стилі Гауді. Тут ви побачите найбільший гриб. Готель “Грибова хата” розміщений на гірськолижному курорті “Буковель”. Його з усіх боків обступають інші заклади і в очі він не кидається. Побачити його красу можна з відстані. Варто стати на пагорбі, який знаходиться трохи вище садиби “Довбушанка”. Його екстер’єр схожий на стиль Антоніо Гауді, який творив у Іспанії. Водостічні труби нагадують прожилки, дах – шапочку гриба. Є навіть хробак, який вилізає зі стіни.

Головне фото ілюстративне.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.