Четвер, 28 Березня, 2024

Як працюють європейські ІТ-компанії у Франківську

Франківським програмістам не обов’язково шукати роботу закордоном, адже отримувати високі доходи та задоволення від роботи можна і в рідному місті. Повідомляє «Frankivsk-future».

Протягом останніх років Івано-Франківськ піднявся практично на один рівень з Києвом та Львовом, де високо розвинений ІТ-сектор. Європейські компанії одна за другою відкривають свої філії у Франківську. Зокрема, в місті успішно працюють представництва фірм Softjourn, SoftServe та ELEKS.

У Франківську працює ІТ-кластер, що має на меті розвиток міста через інноваційні технології. Саме ІТ-сектор може стати тією силою, яка призведе до економічного розвитку міста.

В Інституті економічних досліджень та політичних консультацій зазначають, що щорічні надходження на ринку послуг з ІТ-технологій становлять 1,5 мільярди доларів. Позитивний вплив на розвиток цієї сфери мала Угода про асоціацію, що відкриває доступ до ІТ-ринків.

Які  ІТ-компанії працюють у Франківську

Однією з перших в Івано-Франківську почала роботу компанія Softjourn. Її заснували троє українців, на сьогодні в компанії працюють 150 працівників.

Один із засновників фірми Сергій Фіцак розповів, що в 2005 році він та двоє партнерів купили декілька потужних комп’ютерів та почали писати програми. Допомагали в пошуку клієнтів партнери з США. За 15 років Softjourn виросли до компанії, що має представництва у таких країнах як Австралія, Сполучені Штати Америки та ряд європейських країн.

Декілька років тому компанія відкрила представництво у Вроцлаві. При цьому процедура реєстрації фірми зайняла лише один день. Сергій Фіцак розповів, що в польському офісі працюють лише бухгалтери та юристи. Натомість програмісти продовжують працювати не виїжджаючи з України, оскільки тут вони отримують навіть більшу зарплату, ніж в Польщі. Це пояснюється тим, що закордоном вищі податки.

ІТ

Директор компанії зазначив, що зараз основною перешкодою в роботі є мінливість українського законодавства. Адже не можна передбачити, які зміни будуть через півроку та яким чином вони торкнуться податкової системи. Сергій Фіцак зазначає, що хоча в Польщі і вищі податки, проте компанія принаймні може передбачити свою роботу на декілька років вперед.

Європейська компанія SoftServe

Компанію заснували в 1993 році. На сьогодні вона має 28 офісів у більш як восьми країнах світу. Івано-Франківська філія почала роботу в 2007 році, де сьогодні працює більше трьох сотень працівників. Керівник Івано-Франківської філії розповів, що на початку 2000-х років, коли він ще був студентом національного університету нафти та газу, до них в навчальний заклад приїхали представники компанії, які шукали молоді кадри. Любомир Ходак з групою студентів погодився поїхати на навчання у Львів. Після цього і заснували франківську філію.

Постійними клієнтами компанії є такі всесвітньо відомі фірми як IBM, Cisco Systems та Microsoft. SoftServe в основному спеціалізується на великих корпораціях. Маленькі компанії розглядаються як потенційні клієнти лише в тому випадку, якщо вони мають цікаві стартапи.

З кожним роком в Україні все більше розвивається сфера ІТ-послуг. Світові корпорації відзначають якість послуг українських ІТ-спеціалістів.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.