П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Високі штрафи та кримінальна відповідальність. Що чекає на водіїв Івано-Франківська?

Величезна кількість ДТП, неправильне паркування, порушення ПДР, смертельні випадки. Влада стверджує, що все це відбувається у нашій країні тільки тому, що встановлені занадто низькі штрафи та легке покарання для водіїв. Тож тепер у 2020 році жителів Івано-Франківська змусять ретельніше дотримуватися правил, повідомляє frankivsk-future.

Звітність патрульної поліції Івано-Франківської області

Варто відмітити, що в нашій області існує величезна кількість правопорушень на дорозі. І хоч Прикарпаття не займає перші місця в рейтингах ДТП по Україні, все ж такі випадки нерідко призводять до смертельних наслідків.

Тільки за останній тиждень Івано-Франківська патрульна поліція зареєструвала близько 200 випадків перевищення швидкості та оформила до 30 ДТП. Серед них винними було 16 нетверезих водіїв. Якщо брати загальну статистику за 2019 рік, то дані ще сумніші. За минулий рік на дорогах України сталося 3454 випадки ДТП із загиблими. При цьому постраждали і діти, і велосипедисти, і пішоходи, що переходили дорогу в правильному місці.

Випадків, де все обійшлося лише травмами та незначними пошкодженнями, зареєстровано за 2019 рік більше 26 тисяч! При цьому причиною аварії були:

  • перевищення швидкості;
  • порушення правил паркування і маневрування;
  • недотримання дистанції;
  • нетверезі водії тощо.

І лиш незначна частина ДТП трапляється через погодні умови. Наші водії почувають себе «королями» на дорозі та не переживають сильно за штраф, бо він незначний. До прикладу, переїжджаючи кордон ті самі водії стають набагато пильнішими, оскільки в Європі вже давно встановлені дуже високі штрафи за будь-яке порушення ПДР. І досвід показує, що тільки так можна забезпечити безпеку на дорозі для всіх учасників руху.

Що нас чекає в 2020 році?

Уже в першому кварталі цього року мають на всіх дорогах запрацювати системи фіксації перевищення швидкості. Це дасть змогу в автоматичному режимі встановлювати поточні порушення та виявляти тих, хто не дивиться на спідометр під час руху.

Проте головна зміна законопроекту №2695 передбачає значне збільшення штрафів. Наприклад, за швидку їзду доведеться заплатити 3400 гривень. Перевезення дітей без автокрісла карається 30 неоподаткованими мінімумами, що складає 510 гривень. Якщо той самий водій порушить це правило вдруге, то штраф збільшується до 850 гривень.

Якщо сталася ДТП та водій втік з місця пригоди, йому загрожує щонайменше штраф у розмірі 3400 гривень та позбавлення права керування авто до півроку. Якщо ж дати машину людині, що ще не має водійських прав, то це обійдеться в 10 200 грн.

Також з 1 січня набув сили закон про електрокари. Він передбачає спеціально відведені місця для паркування таких транспортних засобів, а перешкоджання руху звичайних автомобілів буде каратися штрафом від 340 до 510 грн.

Нерозмитнені автомобілі з євробляхами будуть штрафуватися набагато жорсткіше. При порушенні правил митниці та завезення авто без відповідної процедури збільшить штраф до 170 000 гривень. Та найбільшого впливу від нових законів Івано-Франківська патрульна поліція очікує по відношенню до нетверезих водіїв. Збільшений штраф в розмірі 10 200 гривень та позбавлення права керування авто до року має змусити обачніше ставитися до такої поведінки. Також водіння у нетверезому стані передбачає кримінальну відповідальність.

Схожі проблеми з законом будуть і у тих, хто сів за руль у наркотичному сп’янінні, передав авто людині, що знаходиться під впливом алкоголю або наркотиків, вживання таких речовин під час руху авто та навіть за відмову у проходженні медичного огляду. В такому випадку порушників очікує штраф у розмірі 17-32 тисячі гривень та позбавлення водійських прав до трьох років.

Будь-яке порушення, що вчиняється водієм вдруге чи втретє лиш збільшує розмір штрафу та змушує патрульну поліцію позбавляти водійських прав. Тож є шанс що з такими суворими правилами водії будуть відповідальніше ставитися до керування транспортним засобом і це зменшить кількість ДТП та смертельних випадків на дорогах Івано-Франківська.

високі штрафи та кримінальна відповідальність

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.