Вівторок, 19 Березня, 2024

3 млн гривень на протиаварійні роботи

Славнозвісний палац Потоцьких вимагає серйозної реконструкції. Сьогодні відбувається активне обговорення з приводу того, як відновити і дати друге життя старовинному замку, що нерідко іменується в народі як «серце Станіславова», пише Франківськ Майбутнього

Коротка історія

Справжня пам’ятка архітектури має тривалу історію. Перші будівлі на цьому місці з’явилися ще наприкінці XVII століття і довший час вони служили маєтком для сім’ї Потоцьких, їхніх гостей, а потім і місцем для відпочинку різних іменитих осіб України та Польщі.

З усіх сторін палац був оточений мурами, фортечними спорудами, надійними бастіонами. Тут проводили бали, важливі зустрічі, розкішні святкування. Це був справжній старовинний замок посеред Станіслава.

Вже в XIX столітті будинок перейшов місту і його перебудували під потреби військового госпіталю. Це суттєво змінило його архітектуру, але додало і більшої історичної значущості. Сьогодні історики наполягають на тому, щоби відновити споруду, використати її як музейний експонат та привабити в наше місто більше туристів.

Палац Потоцьких сьогодні

2

Останнім часом даний простір стали використовувати для різних мистецьких подій, цікавих зустрічей, виставок тощо. Таким чином, намагаються назбирати кошти на повне відновлення та реконструкцію старовинного маєтку.

Проведені дослідження з приводу того, що саме необхідно зробити, аби палац став таким же, як і раніше. Експерти стверджують, що корпус А знаходиться у відносно нормальному стані. Тут достатньо зробити капітальний ремонт, відновити дах, фасад, оновити внутрішній інтер’єр. А ось корпус Б знаходиться в набагато гіршому стані.

За рахунок ерозії, підмивання фундаменту, деяких ненадійних будівельних матеріалів, що використовувалися в давні часи, та багатьох історичних нашарувань будівля може не вистояти навіть цю зиму. Тому скликають спеціальну експертну комісію, щоб в максимально короткий час отримати всі необхідні дозволи і провести хоча б мінімум протиаварійних робіт.

Першочергові і надзвичайно важливі для палацу заходи обійдуться в 113 тисяч гривень. Проте якщо зайнятися повноцінною реконструкцією та капітальним ремонтом, то фахівці стверджують, що це буде коштувати разом з матеріалами та оплатою праці не менше трьох мільйонів гривень.

Найпершим, що необхідно зробити, це якомога швидше розпочати роботи з укріплення основних балок. Один з кутів корпусу знаходиться у гостро-аварійному стані і тут ще до початку зими треба зробити фіксацію будівлі. Оскільки до першого снігу і морозів лишилось зовсім мало часу приходиться проходити всі підготовчі моменти в надзвичайно швидкому темпі.

Коли будуть укріплені основні елементи конструкції, вже згодом можна поступово братися за відновлення всього палацу. Адже містяни вже давно хочуть побачити, як же він виглядав раніше, прогулятися по саду навколо нього та зробити декілька фото на фоні старовинного маєтку польської шляхти.

Правда, проблем з цим історичним об’єктом ще дуже багато. Насамперед історики стараються знайти будь-які дані, як виглядав палац Потоцьких раніше, але достовірних описів в українських архівах не збережено. Також нелегким завданням є пошук спеціалістів, здатних якісно провести необхідні ремонтні роботи. Та й в суді до сих пір ідуть суперечки з приводу того, хто ж являється справжнім власником споруди та землі навколо неї.

Але будемо вірити в те, що палац Потоцьких отримає друге життя і ми вже скоро зможемо насолодитися розкішним маєтком і більше дізнатися про його історію.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.