Вівторок, 19 Березня, 2024

Місто-губка: у Франківську з дощовими водами хочуть боротися за європейською методикою

В Івано-Франківську хочуть впровадити сучасні, «новітні підходи поводження з дощовими водами».

Таку інформацію сьогодні, 28 травня на щотижневій оперативній нараді у міського голови було оприлюднено директором Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайлом Смушаком. Про це повідомляється на офіційному сайті очільника міста, передає Frankivsk-future.

Івано-Франківськ в цьому місяці  постійно протистоїть водяній стихії. Рясні опади не стихають, що призводить до підтоплень цілих сіл в регіоні, а в місті – вулиць та дворів. З початку 2019 року в обласному центрі почистили 645 колодязів та решіток. Роботи проводяться постійно, але через надмірні, інтенсивні опади, водостоки не справляються, що стає причиною підтоплень. 

Дощові мережі в Івано-Франківську – протяжністю 192,66 км. Дощові води стікають в річки в 4 місцях: по вулиці Кармелюка, біля мосту по вулиці Незалежності та два витоки в селі Вовчинець.

Загальносплавні мережі в місті становлять 70%. Це ті мережі, по яких каналізаційні відходи і дощова вода стікають до очисних споруд, що призводить до надмірного їх перезавантаження.

За словами Смушака, в європейських містах вже давно розробили і послуговуються концепцією «Місто-губка», завдання якої зменшити до мінімуму потрапляння дощової води у мережі і, водночас,  активізувати по-максимуму поглинання чи накопичення її альтернативними способами.

Як приклад посадовець навів еко-бруківку, яка чудово поглинає воду. До слова, на даний час івано-франківські комунальники активно працюють з бруківкою. Однак є когорта містян, які висловлюють своє невдоволення через те, між нею  проростає трава.

На переконання директора Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, якщо у Франківську заставити еко-бруківкою двори, то це дозволить знизити до мінімуму використання дощових мережах в таких місцях.

Також Михайло Смушак звернув увагу на зелені дахи, які також допомагають справитись із дощовими водами. Проте, поки що в місті таких нема.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.