П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Smart City в Івано-Франківську

В Івано-Франківську як і в інших містах запроваджується технологія «розумного міста», яка дозволяє місцевій владі краще реагувати в надзвичайних ситуаціях та приймати якісні управлінські рішення. Повідомляє «Frankivsk-future».

Варто додати, що Smart City не є окремою комп’ютерною програмою, а цілою системою, що включає в себе мобільні додатки, відеокамери, центри обробки даних та аналітичні комплекси. Новітні технології дають можливість розумно керувати містом.

Однією з проблемних зон Івано-Франківська є безпека. Муніципальна варта постійно моніторить ситуацію з камер відеоспостереження, однак охопити все практично нереально. Тому, вкрай необхідно запровадити технології, які б допомагали правоохоронним органам більш оперативно реагувати на ситуацію.

Наприклад, в європейських країнах широко застосовуються спеціальні програми, які у випадку виявлення правопорушень, подають спеціальний сигнал і поліція може миттєво відреагувати. Все відбувається автоматично і таким чином зменшується кількість злочинів.

Загалом система Smart City включає в себе три напрями: електронні послуги, інститут електронної демократії та боротьба з корупцією.

Які розумні технології запроваджені в Івано-Франківську

В Франківську однією з перших в рамках розумних технологій запровадили систему «Medics», яка допомагає через електронний сервіс записатися на прийом до лікарів.

Окрім цього жителі міста отримали можливість скористатися чималою кылькыстю послуг в ЦНАПі, подавши заявку через інтернет. Наприклад, можна записатися на чергу в дитячий садок чи для отримання паспорта. Також за сприяння міської ради створили дата-центр, що спростив подачу документів для отримання субсидій. В процесі розробки знаходиться туристичний додаток.

За словами міського голови Франківська Руслана Марцінківа, для міста дуже важливо запровадження новітніх проектів. У Франківську готуються запровадити електронний квиток. Подібне нововведення вже декілька років успішно працює в Тернополі. Допомагають у запровадженні електронного квитка місцеві ІТ-компанії. Для міста це є своєрідним викликом. 

Варто додати, що сервіс електронного квитка запрацював лише з березня цього року. Однак, через епідемію коронавірусу, місцеві жителі не встигли належним чином оцінити його зручність.

Періодично в Івано-Франківську проводять круглі столи, на яких обговорюють ідеї Smart City. Найцікавіші проэкти передають на розгляд міської ради.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.