П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Науковець з Франківщини придумав прилад, що допоможе попередити рак

Науковець Андрій Карп’юк з Івано-Франківщини розробив тестер, який показує якість їжі. Адже як відомо однією з причин виникнення ракових клітин є споживання людиною токсинів разом з продуктами харчування. Повідомляє «Frankivsk-future».

Прилад, який виявляє токсини в продуктах харчування

Науковець з Франківщини переїхав в столицю, де розробив унікальний тестер, що визначає якість їжі. Зараз Андрій Карп’юк працює над впровадженням приладу для широкого застосування. Незабаром тестер може стати доступним для кожного. Щоправда, для завершення проєкту до кінця необхідно 200 тисяч доларів та ще трохи часу.

Вчений з’ясував, що навіть свіжі на перший погляд продукти можуть бути покриті невидимою для людського ока пліснявою, яка виділяє мікотоксини, що призводять до виникнення раку. Визначити наявність токсинів можуть лише професійні лабораторії. Однак, звичайно перевіряти кожного разу продукти в лабораторіях є неможливим.

Над вирішенням цієї проблеми почав роботу молодий науковець з Івано-Франківщини. Про талановитого винахідника згадали навіть на сторінках всесвітньо відомого журналу «Financial Times».

тестер

Свій прилад Андрій Карп’юк назвав біосенс, який має на меті врятувати українців від небезпечних токсинів. За словами науковця, призводить до виникнення плісняви зберігання продуктів в поліетиленових пакетах.

Прилад складається з тестеру та смужок. При нанесенні на смужку частинок їжі, біосенс визначає наявність токсинів у продукті і висилає результати на мобільний телефон. Чим більше люди будуть попереджені про небезпечні продукти, тим краще зможуть вберегти своє здоров’я.

Токсини, які призводять до виникнення раку

Вчені виявили, що в природі існують афлотоксини, які спричиняють рак печінки в людей. Афлатоксини виділяються грибками і вражають арахіс, горіхи, кукурудзу, а також бавовну. Небезпечні речовини можуть заразити весь урожай на полях, деревах або навіть під час зберігання.

Люди зазнають впливу токсинів, вживаючи рослинні продукти, м’ясо або молоко. Постійне вживання небезпечних речовин значно підвищує ризик виникнення раку печінки.

Щоб зменшити ризик впливу афлотоксинів, вчені радять купувати продукти лише перевірених марок, а також в будь-якому разі не споживати горіхи, що виглядають зморщеними, знебарвленими або запліснявілими.

Лікарі-терапевти вважають, що потрібно знати, які продукти вживати для правильного функціонування печінки. Багато людей думаають, що саме надмірна кількість алкоголю є причиною пошкодження печінки. Однак, варто уникати смаженої та жирної їжі, копчених і в’ялених страв, а також солодощів з надмірним вмістом цукру.

В той же час є продукти, які гарантовано вбережуть вашу печінку. Перш за все, це цибуля, до складу якої входять специфічні сполуки, що знищують ракові клітини. Науково доведений той факт, що постійне вживання цибулі захищає від раку печінки та товстої кишки.

Також рекомендується вживати водорості, які містять багато поживних речовин. В той же час вони захищають організм від стронцію – небезпечної хімічної речовини.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.