П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Первинна медична допомога буде безкоштовною для Івано-Франківців

Цього року в Україні розпочали медичну реформу, яка триватиме до 2020 року. Першим етапом була «первинна допомога», тобто кожен житель міста, незалежно від місця проживання, мав обрати собі лікаря, якому довіряє та укласти з ним угоду. Після підписання договору, до лікаря можна звертатись з будь-якими питаннями щодо здоров’я в зручний час. Сімейний лікар веде облік, лікує поширені хвороби, та навіть консультує вагітність. Якщо необхідно – направляє до спеціалізованих медичних закладів, де надаватимуть вторинну медичну допомогу, повідомляє frankivsk-future.

Нагадаємо, як підписати декларацію з лікарем:

1.Обираєте заклад та лікаря;2.Дану послугу впізнаєте за наліпкою «Тут можна обрати свого лікаря»;3.З собою потрібно мати український паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон;4.У медзакладі вам дадуть список лікарів;5.Уповноважений працівник закладу внесе ваші дані в базу;6.На ваш мобільний буде надіслано СМС з кодом, який потрібно повідомити працівнику закладу;7.З електронної системи роздрукують декларацію з вашими даними, які потрібно уважно перевірити;8.Декларацію потрібно підписати в 2 екземплярах: один вам, а другий залишається в закладі;9.Декларацію затвердять електронним підписом і дані відправлять в систему.

В період медичної реформи державні заклади стануть автономними. Головний лікар зможе особисто розпоряджатись коштами лікарні, а також керувати кадрами та залучати благодійні грантові програми.

Медична реформа в України передбачає:

  • Можливість громадян обрати місце лікування;
  • Можливість підписувати декларації з будь-яким лікарем
  • Державні та комунальні медичні заклади мають бути реорганізовані в некомерційні підприємства;
  • Зарплатню лікаря забезпечуватиме держава відповідно до якісно наданих послуг;
  • Держава гарантуватиме фінансування з держбюджету;
  • Запровадження страхової медицини.

Наразі медзаклади підписують договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). До речі до підписання можуть долучитись не лише державні заклади лікування, а й приватники. Їм зарплату гарантуватиме держава, а послуги будуть безкоштовними.

«З проведенням реформи медичні працівники стали зацікавленими в пацієнтах. Лікарі дбають, про те, щоб люди не сиділи в чергах. А щоб були задоволені наданими послугами» – розповідає керівник одного з медичних центрів, Оксана Мельник.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.