Четвер, 25 Квітня, 2024

На Прикарпатті стартував унікальний проект «Середньовічна корабельня»

Талановиті майстри з Прикарпаття та інших областей України займаються справді унікальним проектом «Середньовічна корабельня». Проект створений для того, щоб привернути уваги громадськості до надбань культурної спадщини нашого краю. Подробиці розповідає Frankivsk-future з посиланням на Briz.

З цією метою вже навесні 2019-го року на території міського озера буде облаштована справжня Середньовічна Корабельня. Кожен житель Івано-Франківська, а також гості міста, зможуть долучитися до творення двох кораблів, руського та скандинавського типів. На території проекту, крім суднобудівельного, будуть облаштовані і ремісничі майстерні, в яких проводитимуться майстер-класи для дітей та дорослих по середньовічному ремеслу.

А вже сьогодні у лісі поблизу села Єзупіль реконструктори взялися за будівництво слов’янського корабля – “довбанки”. Технологія виготовлення першого корабля – така ж, як і в той час. Учасники вирішили скористатися тими ж методами, якими це робили наші пращури. Основний інструмент, який використовують хлопці – сокири. Виготовлені вони за зразком середньовічних сокир. Сучасним обладнанням це зробити легше і швидше, але майстри поставили перед собою завдання відтворити технології, за якими працювали ще наші предки, усе максимально наблизили до автентичного. Ентузіасти разом з однодумцями із львівського військово-історичного клубу «Чорна Галич» на час виготовлення човна живуть у лісі в наметах, одягаються у тематичний середньовічний одяг, готують на польовій кухні, їдять із глиняного посуду. Все це, щоб відчути всю атмосферу періоду, в який будувався корабель. 

За словами учасників, зараз виріб знаходиться на етапі видовбування. Дереву надають форму човна та обтесують. Закінчити ці роботи планують до суботи. Потім на два тижні заготовку потрібно замочити для набухання, після чого будуть розводити борти.

Організатори сподіваються, що вже з 10 квітня усі бажаючі зможуть помилуватися красою середньовічного човна.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.