Вівторок, 23 Липня, 2024

Піцерійна історія з 1700-х років до сьогодення

Історія появи піцерій сягає 1700-х років і розпочалася вона в Італії. Спочатку піца була простою стравою для бідних людей, яку готували на вулиці. Італійці використовували тонке тісто з пшеничної муки, томатний соус і сир.

Перші заклади цього типу почали з’являтися в Неаполі в кінці 18-го століття. Вони були невеликими крамницями з печами, де пекли піцу. Такі заклади стали дуже популярними серед місцевих жителів та туристів, що сприяло їхньому розвитку у Неаполі.

У 1889 році в Неаполі пекар Раффаеле Еспозіто запропонував приготувати спеціальну піцу з томатним соусом, сиром Моцарелла та базиліком, яку він назвав на честь королеви Маргарити. Вона одразу стала дуже популярною і досі користується неабияким попитом.

У 20-х роках минулого століття піцерії почали з’являтися і за межами Італії, в США, Аргентині та інших країнах. Із часом піца стала всесвітньо відомою стравою і зайняла чільне місце в рейтингу найбільш улюблених страв у багатьох країнах.

Популяризація в Європі.

Піца є дуже популярною стравою в Європі, особливо в країнах Південної Європи, таких як Франція, Іспанія, Греція і звичайно ж, Італія. Тут вона вважається традиційною стравою, кожна з цих країн має свої власні варіації рецептів.

У Франції піца зазвичай має товсте тісто і багато інгредієнтів. Тут популярні такі рецепти, як: “фламандська” з беконом, цибулею та грибами, а також “ніца” з оливками, анчоусами та тунцем.

У Іспанії популярні такі рецептури, як: “чорнична” зі іспанським гострим соусом та чорницею, а також ” каталонська” із салямі, каперсами та оливками.

У Греції популярна “тірана” з оливками, фето та помідорами, а також “атинська” з грушами, фето та медом.

Загалом, піца є дуже популярною стравою в багатьох країнах Європи, і кожна країна має свої власні варіації рецептів, які відрізняються за інгредієнтами та способом готування. Наприклад, різновидності, які користуються популярністю в Україні, можна замовити в Goodsushi: https://goodsushi.if.ua/

В США.

Піца стала популярною стравою в США в кінці 19-го століття, коли італійські емігранти почали переселятися до Сполучених Штатів. Спочатку вона вважалася стравою для іммігрантів, але з часом стала популярною серед широких мас.

У 1905 році у Чикаго була відкрита перша піцерія у США – “Pizzeria Uno”. Цей заклад став першим у своєму роді, який почав готувати тонку піцу з томатним соусом, сиром та іншими інгредієнтами. Даний рецепт став дуже популярним у США та інших країнах світу.

У 1950-х роках піцерії стали поширюватися по всій країні, особливо в містах з великою кількістю італійських емігрантів. З часом страва стала основним блюдом фаст-фуду та домашньої кухні в США. Крім традиційної італійської піци, у США розробилися такі варіації як “чикагська” з товстим тістом і багатими інгредієнтами, “каліфорнійська” з овочами та фруктами, і “Нью-Йоркська” з тонким тістом і великою кількістю сиру.

Сьогодні вона є однією з найпопулярніших страв у США де працює більш ніж 70 тисяч піцерій по всій країні. Американці споживають це блюда більше, ніж будь-яка інша країна в світі.

В Україні.

Піца стала дуже популярною стравою в Україні в останні десятиліття. Українські піцерії пропонують широкий вибір різних рецептур, які відрізняються за типом тіста, інгредієнтами та способом готування.

Українські піцерії зазвичай пропонують класичні варіанти, такі як “Маргарита” з томатним соусом, моцарелою та базиліком, “Капрічіоза” з шинкою, грибами та оливками, а також “Гавайська” з ананасами та шинкою. Однак, деякі заклади пропонують варіації з морепродуктами, овочами, грибами, сиром та іншими інгредієнтами.

Крім того, деякі українські піцерії готують вегетаріанські та безглютенові варіації блюда, щоб задовольнити потреби різних клієнтів.

В Україні є багато місцевих закладів, наприклад піца Івано-Франківськ Goodsushi, а також відомі міжнародні бренди, які мають свої ресторани та кафе в різних містах країни. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.