Середа, 24 Квітня, 2024

У Франківську буде своя киснева станція

З огляду на епідемію коронавірусу у світі та в Україні нагальним стає питання забезпечення лікарень кисневими балонами, апаратами штучного дихання тощо. Тож тепер і в Івано-Франківську буде своя повноцінна киснева станція, повідомляє Франківськ Майбутнього.

Рішення ОДА

На засіданні обласної державної адміністрації Івано-Франківська вирішили виділити з бюджету області 700 тисяч гривень щоб запустити кисневий генератор кисневої станції на території нашого міста. До цього медичний кисень наша область, як і інші області Західного регіону, отримувала зі Львова. Тепер його можна буде отримати набагато швидше.

На Прикарпатті вже є 110 апаратів ШВЛ, частина з них надійшла від різних благодійних організацій. Медики зазначають, що при збільшенні кількості хворих, що очікується найближчим часом, потреба міста може становити понад 200 таких апаратів. Та й кожен з них потребує спеціального обслуговування та заповнення. Тож для цього і вирішили створити свою кисневу станцію, щоб не витрачати зайвий час на заправку апаратів в іншій області. Така киснева станція вже скоро запрацює на базі центру екстреної медичної допомоги в Івано-Франківську.

Потреби часу

Як показує досвід інших країн апарати штучного дихання допомагають врятувати життя людей, у яких є важка форма коронавірусу. Ця хвороба дуже часто спричиняє пневмонію, значно ускладнює дихання і якщо вчасно не надати пацієнтові можливість поступлення кисню, то це призводить до летальних випадків.

То щоб не допустити в нашій області подібної ситуації, як в Європі, адміністрація міста та медики роблять все можливе, щоб забезпечити всі потреби завчасно, до виникнення високої хвилі захворюваності. До слова, фахівці очікують спалах епідемії на території України в другій половині квітня. Тож на цей час треба бути уже готовими прийняти велику кількість пацієнтів та забезпечити їх киснем у випадках важкого перебігу хвороби.

Також гостро постає питання про наявність фахівців. Лікарі на разі масово відмовляються від роботи в таких умовах, а дехто уже захворів або перебуває на карантині. Тож навіть надавати кваліфіковану допомогу пацієнтам немає кому. На разі в області нараховується 160 лікарів інфекційного напрямку, з них третина спеціалізується на дітях. Тому зараз в екстреному порядку закликають до допомоги інших фахівців-медиків та проводять швидку підготовку і спеціалізоване навчання усіх добровольців, що мають медичну вищу освіту. Таким чином область намагаються забезпечити персоналом на момент нагальної потреби у цьому.

Варто відзначити, що на сьогодні, станом на 3 квітня, зафіксовано 74 випадки лабораторно підтверджених COVID-19 в Івано-Франківській області, з них п’ять уже виявилися летальними. В інфекційній лікарні зараз перебуває 43 пацієнти. Решта лікуються в інших закладах або знаходяться вдома на самоізоляції, оскільки мають легші стани. Тож заповненість поки що складає 1/3 з усіх доступних ліжок, а також є можливість розташувати пацієнтів на базі міської клінічної лікарні та фтизіопульмонологічного центру.

у франківську буде своя киснева станція

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.