Субота, 20 Квітня, 2024

На Прикарпатті запрацювала лабораторія експертизи умов праці

З моменту внесення даної лабораторії до загального реєстру Держпраці України вже підписано 39 угод на проведення робіт та здійснено атестацію 84 робочих місць восьми підприємств Франківщини. Таке повідомлення зробила завідувачка лабораторії Алла Колодій. Про деталі розповість “Frankivsk.future” з посиланням на “Коломия Сьогодні“.

Результатом стала проведена робота із 68-и працівниками підприємств й відновлено їх право на доплату до тарифної ставки, 48-и працівникам – на додаткову відпустку, трьом працівникам на безкоштовне отримання молока.

Варто зазначити, що єдина в області санітарна лабораторія експертизи умов праці управління праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації декілька місяців поспіль не виконувала свою роботу з проведення ряду гігієнічних досліджень чинників трудового процесу та виробничого середовища, які є необхідними для атестації робочих місць. Причиною цієї зупинки стало завершення терміну дозвільних документів, а саме – свідоцтва на право проведення робіт та відсутність врегульованого Порядку атестації лабораторій на законодавчому рівні.

Це спричинило те, що в цей період робітникам підприємств, у яких термін атестації робочих місць закінчився, не надавались компенсації та пільги за роботу у шкідливих умовах, не враховувався пільговий стаж роботи за Списками №1 та №2, а на підприємства накладалися штрафи за відсутність проведення атестації робочих місць.

Було спрямовано ряд численних вимог до законотворців та владних інституцій, щоб якнайшвидше врегулювати це проблемне питання. Порядок атестацій лабораторій було затверджено Міністерством соціальної політики та МОЗ України № 784/1012 від 29.05.2018 року, а чинності набрав 04.09.2018 року. Деякі підприємства із шкідливими умовами праці звертались вимушено до тих лабораторій, які ще мали дійсне Свідоцтво на право проведення діяльності, а більшість просто чекали, не надавали робітникам пільги і компенсації та сплачували штрафи.

Законодавством передбачено, що атестація робочих місць проводиться раз на п’ять років. У 2017 році у Івано-Франківській області було проведено атестацію на 184 підприємствах. Щорічного виконання такого обсягу робіт потребує приблизно від 180 до 200 підприємств.

Лабораторія експертизи умов праці провела діяльність над оформленням документів для подання на атестацію. 29 грудня 2018 року її внесли до реєстру Держпраці України.

Фахівці запевнили, що ця лабораторія є повністю укомплектована технікою, забезпечена приладами, хімічними реактивами, які є необхідними для проведення ряду гігієнічних досліджень факторів трудового процесу та виробничого середовища.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.