П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Чому Івано-Франківськ – це місто, в якому хочеться жити?

Місто Івано-Франківськ справді можна назвати комфортним. І про це свідчать відгуки туристів та гостей, які приїжджають у місто. Вони просто захоплюються затишним Івано-Франківськом, який поєднує у собі багато цікавих речей: історична архітектура, доглянуті скверики та вулички, багато ресторацій для доступного бюджету. Тим більше, багато міст України можуть взяти для себе приклад з громадських ініціатив, які народжуються в Івано-Франківську. Експерти визнають, що Франківськ славиться своєю відкритістю, ініціативністю, інноваційністю, традиціоналізмом, безпекою та навіть, екологічністю. Крім того жителі міста готові об’єднатися для того, щоб вирішити проблеми і змінити Франківськ на краще. І це далеко не все. Про комфорт Івано-Франківська у деталях розповість frankivsk-future.com.ua

Місто, яке йде у темп з людиною

Ратуша

Можна сказати, Івано-Франківськ – це те місто, яке має власний ритм життя, яким ніколи не поступається. І якщо ви є жителем Івано-Франківська, то можливо, ви не одразу це помічаєте. Скоріш за все, це більшою мірою відчувають гості міста, які проживають в центральних містах України, особливо в столиці. Івано-Франківськ не назвеш мегаполісом, в якому зі всіх сторін тисне маса людей, де легко можна загубитися. 

Тут ніхто нікуди не поспішає. Усе йде своїм помірним, спокійним темпом. Дехто каже, що Івано-Франківськ схожий на чисте місто для відпочинку, де скрізь розміщенні зелені зони, які милують око людей і заспокоюють. Саме так охарактеризував Франківськ місцевий письменник, Тарас Прохасько: 

«У місті, особливо влітку, впадає в око специфічна атмосфера. Атмосфера фальшивої близькості до моря пронизує весь міський уклад. Це вона визначає ту відкритість і ту неквапливість, якими живе місто». 

Івано-Франківськ не є маленьким містом. Воно просто компактне. Кожен мешканець міста добре знає, що для проживання тут не потрібно мати власний автомобіль, завжди поспішати на автобус. Адже по місту дуже комфортно пересуватися пішки або за допомогою самокату чи велосипеду. Не дивно, що тут часто можна побачити молодих людей на електричних самокатах. І майже на кожному тротуарі виділена велосипедна доріжка. 

Громадський транспорт

Комфорту також сприяє громадський транспорт, який в івано-Франківську недавно закупили. Тепер рідше побачиш тут маленькі, брудні, старі, жовті автобуси, які доживають своє. Комунальний транспорт міста бере своє: великий, красивий, червоний та просторий автобус все частіше милує око жителів, а особливо тих, хто часто користується послугами громадського транспорту. А що сказати про тролейбуси? Старих «рогатих» тут все менше і менше. Новина про дуобуси, які скоро можуть з’явитися у місті, дуже приємно здивувала мешканців. Такий транспорт ще більше прикрасить дорогу Івано-Франківська! Про розвиток комунального транспорту розповідає сам міський голова, Руслан Марцінків: 

«Зручний і доступний транспорт нині – не розкіш, а необхідність. Нам важливо розвивати мережу комунального транспорту. Це є одним із пріоритетів міської ради». 

Якщо говорити про транспорт, то минулого літа до Івано-Франківська завітали експерти проєкту «Доступно UA», які відмітили доступність транспорту в місті. Вартим уваги є те, що він став набагато доступнішим для людей з інвалідністю. 

Цікаво, що Івано-Франківськ є лідером по здаванню житла для мешканців. І це свідчить лише про той факт, що тут хочуть жити багато людей. Про це також говорить мер міста, Руслан Марцінків: 

«За приростом населення Франківськ є першим в Україні. До міста перебираються не тільки жителі області, а й Тернопільщини, Львівщини, Хмельницького та Києва».

Будівництво

Центр

Франківськ завжди рухається вперед в сфері будівництва. Раніше він, навіть обганяв столицю України у будівництві житлових комплексів! Тепер тут і надалі будують багато житлових комплексів, в яких хочуть жити люди. Якщо взяти до уваги будівництво, то тут не тільки будинки, але й різні навчальні заклади виростають на очах. 

А старі будівлі, двори, сквери та дороги постійно ремонтують та оновлюють. 

Великі можливості 

Центр

Івано-Франківськ – це місто великих можливостей. Недивно, що у 2019-му році воно потрапило у трійку міст України, які мають високий рівень можливостей і свобод. Якщо говорити загалом, то останнім часом Франківськ займає високі місця у рейтингаг по успішності. У місті працюють кваліфіковані спеціалісти, які допомагають розвивати інфраструктуру Франківська. Тим більше, якщо взяти до уваги розвиток міста за останні п’ять років, то ці показники насправді вражають. Це підтверджує Євген Глібовицький, який є консультантом зі стратегій: 

“Те, що зробив Франківськ для посилення ефективності міста за останні 5 років, – фантастика. Це з розряду запуску людини в космос”.

Важливо відмітити такий заклад міста, як “Промприлад”. Саме це приміщення стало центром інновацій, де знавці своєї справи реалізують свої грандіозні проєкти. Люди з різних сфер роботи знаходять тут своїх однодумців і разом працюють для втілення своїх ідей. 

Активні люди – жителі Франківська 

Жителі міста дуже не типові. Поєднання новаторства та консерватизму створює не звичайний образ місцевого жителя. 

Але найбільше у Франківську поціновувачів мистецтва. Тут багато письменників, літературознавців та просто любителів літератури. 

У місті є три театри, які регулярно відвідують міщани та гості.

Вартим уваги є також те, що у Франківську регулярно проводять фестивалі, впроваджують креативні проєкти та відкривають нові центри мистецтва. Про це можна ще багато розповідати. 

Центр

Тут проживають люди, які хочуть рухатися вперед і змінювати індустрію міста, робити його все кращим. Наприклад, у 2016-му році було створено громадську ініціативу за назвою “Франківськ, який треба берегти”. Завдяки цьому, вдалось відновити багато історичних елементів Івано-Франківська, зокрема, старовинні двері і балкони. Таку історію потрібно берегти! 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.